DE BELLE EPOQUE IN OOSTENDE

Donderdag 28 september 2017 om 20.00 uur
 

Stadsmuseum Langestraat 69 Oostende

 

                  

Spreker : De heer  Dirk Beirens

In 2005 zette de Dienst Cultuur de tentoonstelling ‘1905, wonderjaar van Leopold II’ op en stelde ze met het Davidsfonds een degelijk en gedocumenteerd en geïllustreerd boek samen: een gouden tijd van vrolijkheid en vernieuwing. Oostende ontpopte zich tot een mondaine badplaats met wereldfaam. In 1905 – België vierde zijn 75 ste verjaardag – naderden enkele prestigieuze projecten hun voltooiing (…) De nieuwe Koninklijke Schouwburg ging open. Het grondig gerenoveerde Kursaal pakte uit met een uitgelezen programmatie, een volwaardig postgebouw stond in de steigers. Er werd met man en macht gewerkt aan de uitbreiding van de haven. De Sint-Petrus -Pauluskerk werd ingehuldigd. De koninklijke baan, de eerste geasfalteerde autoweg in België, werd afgewerkt. Oostende trok inderdaad de ‘beau monde’ van heel Europa en van ver daarbuiten aan.

Maar de medaille had ook haar keerzijde. Mede door het groeiend toerisme werd de vissersbevolking van de grote lanen, kaaien en promenades samengedrongen in enkele achterliggende straten op wandelafstand van de happy few-wereld. Ook Ensor had er oog voor. En aan de rand van het stadscentrum wachtten ambachtslui en arbeiders op de broodnodige sanering van hun wijken.

Het begrip ‘belle époque’ wordt vooral gehanteerd in België en Frankrijk, in Groot-Brittannië heeft men het over de ‘Victoriaanse en Edwardiaanse tijd’ en in Duitsland koos men voor het ‘Wilhelmisme’.

Volgens sommige auteurs duurde de belle époque van 1870 (einde Frans-Pruisische oorlog) tot 1914 (eerste wereldoorlog). Wat Oostende aangaat, kies ik voor 1880 (eerste grote kursaal begint te draaien) – 1909 (geldkraan toe door dood Leopold II).

Dirk Beirens brengt ons deze avond via een power-point presentatie terug in deze boeiende en verrassende periode ‘een vreemde mengeling van cultuurpessimisme en vooruitgangsgeloof’

Dirk Beirens is gids bij Lange Nelle en effectief lid van onze Kring, publiceerde al heel wat artikels  over Oostende en werkte ook mee aan tentoonstellingen over zijn stad.

Een avond door een Oostendenaar over Oostende. Als eerste voordracht van ons winterseizoen niet te missen.
Iedereen is welkom. Leden gratis – niet leden 5 euro

 

 

                          

datum: 
donderdag, 28 september, 2017 - 20:00