GUSTAAF SOREL KUNSTSCHILDER VAN HET VISSERSKWARTIER

VAN 19 MEI TOT EN MET 15 OKTOBER 2018

STADSMUSEUM - LANGESTRAAT 69 - 8400 OOSTENDE

 

Na het succes van de tentoonstelling over de Vissersopstand, is het tijd geworden voor een gloednieuwe tentoonstelling.
Ditmaal hebben we ervoor gekozen voorgenoemde, Gustaaf Sorel, terug in de grote belangstelling te plaatsen.  De respons was veel groter dan verwacht, dus hopen we dat de tentoonstelling deze tijdsgenoot van menig grote schilders hem op hetzelfde niveau kan plaatsen, want hij verdient het! 

Gustaaf Sorel werd in 1905 in Oostende geboren en debuteerde in de jaren twintig als kunstenaar met linosneden en inkttekeningen. Hij creëerde landschappen en een ruim aantal marines waarin de golfbreker en wering vaak terugkeren. Op het einde van de jaren dertig ontdekte Sorel gouache en begon hij merkwaardige groepen mensen in kleur te schilderen. Hij schilderde de volksmens, samengetroept in de straat of gelaten meelopend in een processie. Sorels grootste kracht gaat echter uit van zijn stads- en straatgezichten die de troosteloosheid van de stad en haar inwoners weergeven.

Gustaaf Sorel zette zich ook actief in voor het kunstonderwijs in Oostende. De kunstenaar was in 1934 één van de oprichters van een nieuwe Oostendse Kunstacademie. Sorel gaf er les en was er directeur van 1948 tot 1977. Kort voor zijn overlijden in 1981 ontving hij de Gouden Mathille, de jaarlijkse prijs van de Perskring voor personen die de naam en faam van Oostende hebben uitgedragen.

 

Datum tentoonstelling: 
zaterdag, 19 mei, 2018 - 10:00 tot maandag, 15 oktober, 2018 - 18:00