HENDRIK SERRUYSLAAN

Advertentie : Hôtel-Restaurant Flandria. Avenue Henri Ser(r)uys, 1 Ostende

Près des Bains, Kursaal et Nouvelle poste, arrêt du tram élect(r)ique.Diners à fr. 2.50. Pension depuis 6 francs. Maigre les Vendredis. Chambres depuis fr. 2.50, service compris. Spécialité de poissons. Huîtres et homards. Pol Verhulst, propriétaire. Affilié à la Ligue Vélocipédique Belge.

Auteurs: 

Advertentie : Verdonck-Minne. Hendrik Serruyslaaan 7, Oostende

Visschers, verwaarloost niet uwe breuk- en lendenpijn. Verschaft u zonder uitstel een ernstige breuk- en steunband bij Verdonck-Minne, bandagisten - orthopedisten. Hendrik Serruyslaan 7 Oostende. Sprekelijk : Ieder werkdag van 9 uur tot 18 uur. Het huis beveelt zich nog aan voor zijne voortreffelijke buikbanden voor en na operatie, zwaarlijvigheid en maagzakking.

Advertentie : Verdonck-Minne. Hendrik Serruyslaaan 7, Oostende

Mannen ! Vrouwen !. Nadat gij eene buikoperatie hebt ondergaan, is er gevaar een ingewandenuitstorting te krijgen ten gevolge der operatie. Gij kunt dit vermijden. Draagt zonder uitstel onze speciale buikband op maat vervaardigd volgens ieder geval, dienende om de buikspieren te ondersteunen. Verdonck-Minne. Bandagisten - Orthopedisten. Hendrik Serruyslaan 7, Oostende. Sprekelijk : Ieder werkdag van 9 uur tot 18 uur. Toepassing onder toezicht van een geneesheer

Foto : De Hendrik Serruyslaan (ca. 1910)

De inkom van het postgebouw, hoek Hendrik Serruyslaan en Wittenonnenstraat, wordt versierd met 4 allegorische beelden, vrouwenfiguren, die respectievelijk de Industrie, Zeevaart en Visvangst, Telefonie en Telegrafie en Post en Spoorweg voorstellen. Ze werden gebeeldhouwd door Jules Lagae. De beelden verdwenen na de Tweede Wereldoorlog, maar zijn nu te zien, na restauratie van beeldhouwer Pol Perneel, in de middenberm van de Koninginnelaan, nabij de Koninklijke Stallingen. De post werd gebouwd in 1906 naar de plannen van architect Charles De Wulf

Foto : De Hendrik Serruyslaan en de Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1909)

Links, een gedeelte van de Hendrik Serruyslaan en rechts, een gedeelte van de Keizerskaai. Tussen deze twee huizenrijen, de Aartshertoginnestraat. Het gebouw in aanbouw, centraal, wordt het "Hotel des Thermes", in de volksmond het "Kanonhotel"

Foto : De Leopold II-laan (1955)

Aanleg van de Leopold II-laan als verlengstuk van de autostrade Brussel-Oostende. De laan loopt vanaf het Vuurkruisenplein tot aan het Kursaal, dwars door het Leopoldpark, een fel besproken en omstreden beslissing. Zo kwam er een aansluiting met de Leopoldlaan die vanaf februari 1956 ook Leopold II-laan werd genoemd. Links, het Gerechtshof, toen dienstdoend stadhuis, en rechts de Hendrik Serruyslaan.

Foto : De Werfstraat, thans Vindictivelaan en de Wittenonnenstraat (1904)

In 1904 werd het deel van de Werfstraat, tussen de Jozef II-straat en het Schouwburgplein (thans Marie-Joséplein) omgedoopt tot Hendrik Serruyslaan. Verdere literatuur : Straatnamen van Oostende van A tot Z / Daniel Deschacht. Plate Bib : B235

Foto : Koninklijk Lyceum

Foto 13 x 18.
Koninklijk Lyceum. Hendrik Serruyslaan 28. In 1910 besluit de stad op de plaats van de voormalige gevangenis een stedelijke, betalende meisjesschool op te richten naar ontwerp van stadsarchitect A. Raoux (Oostende). De aanbesteding vindt plaats in 1914. De uitvoering wordt door de Eerste Wereldoorlog verdaagd tot 1921-1922 en gebeurt door aannemer Smis-Damman. Neoclassicistisch getint breedhuis.

Foto : Postgebouw

Foto 13 x9.
Postkantoor Hendrik Serruyslaan 18A. Centraal op front van hoofdgevel monumentaal beeldhouwwerk "De Communicatiemedia" of  "Eenheid van de wereld door de telefonie, telegrafie en postverkeer" (1953) van Jozef Cantré (Gent) in gedreven rood koper op metaalskelet vervaardigd door de firma Claudoré (Bergen). Compositie waarin centraal naakte gevleugelde godin waarin vier vrouwelijke figuren als representatie van de wereldrassen.

Foto : Sint-Sebastiaanstraat

Foto 10 x 15. Huis in de Sint Sebastiaanstraat naast de hoek met de Hendrik Serruyslaan. Het hoekpand, hier gesloopt, voorheen "Hotel Flandria" maakt plaats voor Residentie "Le Neuilly" en de winkel "Deweert Sport" in de Hendrik Serruyslaan en enkele andere handelszaken. Café "St Antoine" is men bezig met herstellen. Uithangbord voor de bieren "Ekla". Over de winkel Deweert-Sport :  "De bouwpromotor van de nieuwbouw was Gentenaar Jacques Viteux en garagist. Eerst verdeler van het merk Studebaker en later Mercedes.

Foto : Sloop van het gebouwencomplex "Sint-Sebastiaan"

De huizenrij in de Hendrik Serruyslaan, tussen de Sint-Sebastiaan- en de Wittenonnenstraat wordt gesloopt. Hier zou enkele jaren later de Residentie Le Neuilly gebouwd worden. De opening in de huizenrij was de toegang tot de binnenkoer van de oude afspanning Sint-Sebastiaan. Deze binnenkoer had een multi-functionele ruimte : stallingen, garageboxen, staanplaats voor circus... enz.

Postkaart : Postgebouw

La Poste. "Het oude postgebouw aan de Hendrik Serruyslaan (1903-1906, beschadigd tijdens W.O II en gesloopt) was door architect Dewulf ontworpen volgens de typologie van een barok Spaans stadspaleis. Prototype was een tentoonstellingspaviljoen van het Koninkrijk Spanje op de Wereldtentoonstelling 1900 in Parijs" (Norbert Hostyn)