HOTELS (OUDE)

Advertentie : Grand Hôtel de Vienne. 56, Rue Longue, Ostende

A proximité du Grand Théâtre, Digue et Kursaal, Ostende. Propriétaire : Hector Vindevogel. Chambre et déjeûner depuis fr. 3.50. Pension complète de fr. 7.50 à 12 francs par jour. Monopole pour le Littoral de la Fürstenberg blonde Impériale. Boisson de table de S.M. l'Empereur d'Allemagne

Auteurs: 

Advertentie : Hotel de la Couronne, Grand hotel Fontaine, Hotel de Gand et d'Albion, Au Gourmet, Hotel du Kursaal et Beau Site

Hotel de la Couronne, en face la gare centrale ; Grand hotel Fontaine, près de la mer, propriètaire René De Becker ; Hotel de Gand et d'Albion, près de la mer ; Au Gourmet, 2 Place d'Armes, Jean Bogaerts traiteur ; Hotel du Kursaal et Beau Site.

Hotel de Gand et d'Albion was gevestigd op de Groentemarkt.

Advertentie : Hôtel-Restaurant Flandria. Avenue Henri Ser(r)uys, 1 Ostende

Près des Bains, Kursaal et Nouvelle poste, arrêt du tram élect(r)ique.Diners à fr. 2.50. Pension depuis 6 francs. Maigre les Vendredis. Chambres depuis fr. 2.50, service compris. Spécialité de poissons. Huîtres et homards. Pol Verhulst, propriétaire. Affilié à la Ligue Vélocipédique Belge.

Auteurs: 

Advertentie : Majestic Palace, Hotel de la Marine, Hotel-Restaurant Nouveau Passage, Hôtel de la Plage, The Princess Hotel

Majestic Palace, Anc. grd Hôtel des Bains, Digue de Mer, propriétaire Gilissen ; Hotel de la Marine, café restaurant, fondée en 1854, Rue de la Chapelle 37, [eigenares] Veuve D. Verhaeghe-Baele ; Hotel-Restaurant Nouveau Passage, en face de la station Ostende Quai, propriétaire A. Huyghe ; Hôtel de Plage ; The Princess Hotel, propriétaire G. Cavallo

Advertentie : Restaurant La Marée. 93A, Boulevard Van Iseghem, Ostende

Hôtel-Restaurant de premier ordre. Salons pour sociétés. Partie terrasse style Viel Ostende. Eclairage éléctrique. Huitrière du Kursaak. A deux pas du Kursaal. Grands Parcs à Huîtres et Homards. Nouveaux propriétaires. Le restaurant reste ouvert après la sortie du Kursaal. "De Oostendse dagbladen "L'Echo d'Ostende" en "Le Carillon" signaleerden eind october 1898 de vestiging van een nieuw oesterpark achter het "Etablissement Hydrothérapique" aan de Oosthelling Kursaal. Het oesterpark betrok trouwens zijn zeewater langs dezelfde leidingen als die kuurinstelling.

Auteurs: 

Advertentie : The Alexandra Hotel. Digue de Mer 52

1er ordre. Splendides appartements avec salons, salles de bains, lumière éléctrique. Ascenseur Américain. Diners à la carte et à prix fixe. Omnibus à tous les trains et bâteaux. Taverne Alexandra (annexée à l'hôtel). Rampe du Cerf. Bières : Impériale et Munich. Plats du jour. Buffet froid. Concert

Auteurs: 

Advertentie : Windsor Castle hotel. 10, Parvis Saints-Pierre-et-Paul

Propriétaire : Mme Velle-Legein. Lumière électrique, salle de bains, chauffage central, ascenseur, eau courante chaude et froide. Cuisine soignée. Ouvert Paques - Octobre.

auteurs: 

Foto : De Adolf Buylstraat (1945)

In mei 1940 werd de handelszaak "A la Ville de Londres", toen gelegen op de hoek van de Kapelle- en de Oostraat, door bommen verwoest. De winkel werd toen overgebracht naar de Adolf Buylstraat nr.8 in "Hotel des Fleurs" en bleef daar tot december 1946.

Foto : De Boekareststraat (ca. 1910)

Versierde reclame-prentkaart van het "Hotel de la Régence" in de Boekareststraat 8. - Hotel de la Régence. Ostende. Maison de 1er ordre avec tout le confort moderne. Près de l'ancien phare. Vue splendide s/mer. Maison ouverte tout l'année. Interprête a tous les trains. Chambres et appartements luxueusement garnis avec grandes terrasses. Cuisine de 1er ordre. Prop : J.P. De Cremer. Rue de Bucharest 8. Litho F & R Buyck frères, Gand.

Foto : De Handelsdokken (1872)

Foto genomen toen aan het Eerste Handelsdok grote werken werden uitgevoerd, waaronder het halveren van de oude Visserskreek. Links "Hôtel de la Maison Blanche", het "Wachthuis" en daarachter het "Hope Hotel". Centraal het Eerste Zeestation.

Foto : De Handelsdokken (1872)

Zicht van de werken aan het Eerste Handelsdok, gezien vanaf het Eerste Zeestation, richting de Kapellebrug. Het groot wit gebouw rechts, op de hoek van de Zuidstraat en de Keizerskaai is het "Hôtel du Nouveau Débarcadère". Het werd in 1899 afgebroken voor de bouw van het "Zeevaartcommissariaat", genaamd "Pilotage"

Foto : De Hendrik Serruyslaan en de Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1909)

Links, een gedeelte van de Hendrik Serruyslaan en rechts, een gedeelte van de Keizerskaai. Tussen deze twee huizenrijen, de Aartshertoginnestraat. Het gebouw in aanbouw, centraal, wordt het "Hotel des Thermes", in de volksmond het "Kanonhotel"

Foto : De Kapellestraat (1925)

Hotel de la Marine. 37 Rue de la Chapelle, Ostende. Café - Restaurant. Vve D. Verhaeghe-Baele. Prop. Téléph. 652. - Het "Hotel de la Marine" was gelegen op de hoek van de Kapellestraat nr. 37 en de Ooststraat. Het werd uitgebaat door weduwe D. Verhaeghe-Baele. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit hotel gebruikt als hospitaal, ter verpleging van de burgerslachtoffers van de bombardementen.

Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (ca. 1890)

De Keizerskaai vanaf de Sint-Jorisstraat (links), thans Dekenijstraat. Op de voorgrond het eerste handelsdok. Het witte gebouw achter de driemaster is het "Hôtel du Nouveau Débarcadère" op de hoek met de Zuidstraat. Het werd gesloopt in 1899 voor de bouw van het Zeevaartcommissariaat, genaamd "Pilotage". Op het einde het eerste Zeestation.

Foto : De Van Iseghemlaan (1932)

De Van Iseghemlaan, gezien vanaf de Vlaanderenstraat richting klein strand. Rechts het "Hotel Providence Regina" op de hoek van de Vlaanderenstraat. Wat verder, het verhoogde "Nouvel Hotel" nu "Boulevard et Nouvel Hotel".

Foto : De voorhaven (1860)

De kuisbank, waar de schepen bij laag water aanlegden voor een onderhoudsbeurt van de scheepsromp. Het was gelegen tussen de "Quai aux Bateaux à Vapeur" (links), en de oostdijk (rechts). Centraal op de foto en links van de mast van het vissersvaartuig, een Oostendse eenmastsloep, zie men het "Hope Hotel", gelegen aan de Visserskaai. Rechts van de mast, de achterzijde van het "Hôtel de la Maison Blanche" of "The White House Hotel" (Visserskaai 3)

Foto : De Weststraat, nu Adolf Buylstraat (1880)

Het "Hotel Mertian", gelegen rechtover de Hertstraat. Van 1844 tot 1853 werd in de Westraat 14 het hotel Royal geëxploiteerd voor een zekere Baretto. Charles François Mertian (1814-1897), afkomstig uit Straatsburg, kocht het, vergrootte en verfraaide het en gaf het een andere naam. Da hotel bleef open van 1854 tot 1901.

Foto : De Zeedijk (1870)

De Zeedijk vanaf de Ijzerstraat tot aan de huidige Koninklijke Villa. Van links naar rechts : De "Cercle des Bains", het "Hotel de l'Ocean", het "Hotel de la Plage", het "Pavillon des Dunes-Beerblock" en verderop het "Pavillon du Rhin"

Foto : De Zeedijk (1880)

Het hotel-restaurant "Pavillon du Rhin", gebouwd in 1856 en ingehuldigd op 1 juli 1857. Het was gelegen aan de westkant van de stad, op het terrein toen bekend ald "De Ouden Optrek". In 1892 werd het gebouw openbaar verkocht en gesloopt. De gronden werden in 1894 doorverkocht aan Koning Leopold II die er het "Koninklijk Chalet" op liet bouwen.

Foto : De Zeedijk, thans Albert I-promenade (1885)

Het nieuwe hotel "Cercle des Bains" dat in 1880 werd opgetrokken op de hoek van de Ijzerstraat en de Zeedijk, ter vervanging van het houten paviljoen. Het was het eerste luxe hotel op de Zeedijk en werd op 18 juli 1880 geopend. Rond de eeuwwisseling werd het herdoopt in "Hotel Continental". Naderhand werd een verdieping bijgebouwd.

Foto : De Zeedijk, thans Albert I-promenade (1905)

Gedeelte van de Zeedijk tussen Kursaal-Westhelling en de Ijzerstraat (rechts). Van links naar rechts : Villa Emma-William, "Hotel du Globe", "Hotel Wellington", Villa Triton en "Hotel Helvetia". Op de andere hoek het begin van "Hotel Continental".

Foto : De Zeedijk, thans Albert I-promenade (ca. 1910)

Het "Grand Hôtel du Littoral", na verbouwing eind 1921 naar de plannen van de Oostendse architect Albert Fogert en de aannemer Richard Lingier, kreeg de naam van Littoral Palace". Het hotel was gelegen op de hoek van de Zeedijk en de Hertstraat. Het gebouw werd verkocht aan "La Prévoyance Sociale" en werd in 1957 heringericht als kuuroord voor sociaal thermalisme en kreeg de naam "Les Heures Claires". Gesloopt in 1986. Met binnenzicht van dit luxueus hotel

Foto : Grand Hotel des Bains et des Familles. Zeedijk Blankenberge.

Foto : 10 x 6 cm. Het eerste grote hotel op de zeedijk van Blankenberge. Gebouwd in 1864 voor rekening van de vennootschap "William Smith et Cie". Toen was het hotel het meest imposante voorbeeld aan de Belgische kust. In zijn oorspronkelijk versie telde het gebouw maar liefst honderdtachtig suites, twee eetzalen, tien winkeltjes en een hydrotherapeutische installatie. Verdere literatuur : Te Kust en te Kuur. 1987. p.111,113,foto. Plate Bib nr. B202.

Foto : Het Royal Palace Hotel (ca. 1920)

Luchtopname van het hotel dat gelegen was nabij de Wellingtonrenbaan. In 1898 gebouwd naar de plannen van de architecten Octave Van Rysselberghe en Georges Chedanne. Het werd in gebruik genomen op 12 augustus 1899 en vernield door brand in september 1944 door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het grootste hotel van Oostende. Het had 400 kamers, een concertzaal, feest- en balzalen, speelzalen, tennisvelden van een wandelgaanderij langs de Zeedijk.

Foto : Het Sint Petrus en Paulusplein (1911)

Ostende. Nouvelle Eglise et Rue du Quai. De Sint Petrus en Pauluskerk. Edit. Epse Emile Velle-Legein. Van rechts naar links : Het "Hôtel Au Nouveau Passage", met gevelopschrift : Cafe Restaurant en luifelopschrift : Bière Blonde. Bruges. Ernaast "Café au Progrès", met gevelopschrift J. Goetghebuer. Dan "Estaminet De Koophandel" en "Au Grand Café du Midi"

Foto : Het Wapenplein (1910)

Het Noorderlijk gedeelte van het Wapenplein. Van rechts naar links : De Stadsbibliotheek, het "Hotel Du Damier", de "Cercle Coecilia, "The Falstaff" en "Les Grandes Galéries Belges". Een stoer trekt voorbij.

Foto : Het Wapenplein en het Stadhuis (1895)

In 1895 kreeg het stadhuis een nieuwe toren. Deze werken werden uitgevoerd door aannemer Léon Pannier. De beiaard in deze toren bevatte 40 klokken. Het eerste beiaardconcert werd op 12 januari 1896 uitgevoerd door beiaardier M. Denyn uit Mechelen. Links, de Kerkstraat, met op de hoek met de Breydelstraat het "Hôtel de la Grande Bourse". 

Foto : Hotel "Albion Palace", hoek Groentemarkt en Kapucijnenstraat.

Foto 10 x 15. Op de Groentemarkt "In de Kat" (confectie). Voormalig "Hotel de Gand", "Hotel de la Ville de Gand".  Later "Hotel de Gand et d'Albion", ook "Albion Palace". Opschrift in gevelfront. Nu handels- en appartementsgebouw. "Op diezelfde plaats, Groentemarkt 3, stond er in 1770 het hotel "Le Lion d'Or". Tien jaar later werd het verbouwd tot een Engels hotel en koffiehuis. Onder de Franse bezetting kreeg het verschillende benamingen. Van 1794 tot 1806 heette het "Belle Vue", vanaf 1807 "Le Pélican", vanaf december 1807 "Roi d'Espagne" en in 1914 opnieuw "Belle Vue".

Foto : Hotel Café du "Pélican". Aartshertoginnestraat 2, Oostende

Formaat : 12 x 8,5 cm. Gelegen op de hoek met de Wittenonnenstraat (links). Nu, 2017, "Pelican Inn". Luifelopschrift : Café du Pelican. Rodenbach's Bier. Gevelopschrift Wittenonnenstraat : Hotel Café du Pélican. Gevelopschrift Aartshertoginnestraat : Bières Imperial. Stella Artois.  - Map 041C/77a

Foto : Langestraat

Foto 19 x 12.5 (kopie van postkaart Albert 201). Het hotel "Bel-Air op de hoek van de Langestraat en Van Iseghemlaaan. Het gebouw werd gesloopt in 1991 en daar staat nu het toerismebureau. Dit gedeelte werd gerenoveerd en heet nu Monacoplein. Naam gegeven tussen 1960 en 1965. De taxi's zijn verdwenen en staan nu in de Leopold II-laan, ter hoogte van het Marie-Joséplein.

Foto : Leopold I-plein

Foto 805 x 805. Militaire plechtigheid aan het monument van Leopold I door een afdeling van de Zeemacht. Links achteraan hotel Piccadilly-Picardy, Leopold I-plein 4. Het hotel had 52 kamers en was voorzien van lopend water en centrale verwarming, had 3 badkamers en was het ganse jaar open.

Pagina's