ROYAL PALACE HOTEL

Foto : Het Royal Palace Hotel (ca. 1920)

Luchtopname van het hotel dat gelegen was nabij de Wellingtonrenbaan. In 1898 gebouwd naar de plannen van de architecten Octave Van Rysselberghe en Georges Chedanne. Het werd in gebruik genomen op 12 augustus 1899 en vernield door brand in september 1944 door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het grootste hotel van Oostende. Het had 400 kamers, een concertzaal, feest- en balzalen, speelzalen, tennisvelden van een wandelgaanderij langs de Zeedijk.

Postkaart : Albert I-promenade

 Nels. Série 13 nr 49. - Ostende - Vue générale de la Plage. Oostende - Algemeen zicht van het Strand. - Zicht vanaf het Kursaal. We zien de hotels : "Hôtel Continental", "Hôtel de l'Océan", "Hôtel de la Plage", "Hôtel Beau Rivage", "Splendid Hôtel" en wat verder het Koninklijk Chalet. Op het einde het "Royal Palace Hotel". Op het Groot Strand zijn reeds de badinstallaties gebouwd.

Postkaart : Eerste Wereldoorlog. Batterij Gneisenau. Zeedijk

Nels. - Ostende - Canons de gros calibre sur la Digue en Face du Palace Hôtel. - We zien de Zeedijk richting Koninklijke Gaanderijen. Rechts, detail van de galerij van het "Royal Palace Hotel". Vooraan een kanon van "Batterij Gneisenau". Foto genomen na de oorlog.

Postkaart : Eerste Wereldoorlog. Royal Palace Hotel

M.M. Br. [= Marco]. Ostende, souvernir de la guerre, of the war 1914-1918. Chariot transporteur des gros canons boches. Heavy German gun tractor. Palace Hôtel. - We zien de ingang van het "Royal Palace Hotel" en de oorlogsvernielingen, o.a. de gaanderijen. Foto genomen, kort na de Eerste Wereldoorlog.

Postkaart : Grand Hôtel du Palais des Thermes en Royal Palace Hotel

Nels. - Ostende - Le palais des Thermes et le Royal Palace. Oostende - Het Warme-badenpaleis en het Royal Palace. - We zien veel volk op het Groot Strand ter hoogte van de Koninklijke Gaanderijen en het "Grand Hôtel du Palais des Thermes" langs de Zeedijk. Op de achtergrond het "Royal Palace Hotel". Oostende in het interbellum 

Postkaart : Royal Palace Hotel

Edit. V.G. [= Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Le Royal Palace Hôtel.  L'hippodrome. - We zien de ingang van het "Royal Palace Hotel" en zijn gaanderijen langs de Zeedijk. Links, een detail van de ingang van de Wellingtonrenbaan. Een elektrische tram met open wagon rijdt in de Koersenlaan. Op de dagen van de wedrennen worden er speciale trams ingelegd tussen het station en de Wellingtonrenbaan.

Postkaart : Royal Palace Hotel

Nels, Série 13, nr 18. - Ostende - Royal Palace Hôtel.- We zien het "Royal Palace Hotel" en een detail van de achterzijde van de tribunes van de Wellingtonrenbaan gelegen langs de Tribunestraat. In december 1952 werd de ingang van de renbaan achteruitgebracht en de Tribunestraat werd afgeschaft en omgevormd in een parkeerterrein

Postkaart : Royal Palace Hotel

Le Bon, éditeur, Ostende. 124. Ostende - Extension Palace. Het Royal Palace Hotel, de noordzijde gelegen langs de Zeedijk. Hier richting Mariakerke. Geopend op 12 augustus 1899 door de " Compagnie Internationale des Grands Hotels", een dochtermaatschappij van de "Wagons-Lits". Het gebouw telde vierhonderd kamers en was daarmee het tweede grootste hotel van West-Vlaanderen. De uitbating bleek onrendabel en het hotel werd in 1907 overgelaten aan de nv "Royal Palace Hotel", die echter in 1911 reeds failliet ging. Overgenomen door de groep "Les Palaces d'Ostende" die in 1933 bankroet ging.

Postkaart : Zeedijk

Sugg. Excelsior. Editeur Albert Sugg, Gand. Série 7 N.107. - Ostende -  La Plage et la Digue (côté Ouest). - De Zeedijk, met "Hôtel de l'Océan", "Hôtel de la Plage", "Hôtel Beau Rivage", "Splendid Hôtel"... wat verder, het Koninklijk Chalet en op het einde het "Royal Palace Hotel". Natuurlijk een druk strand bij vloed. We zien de talrijke strandtenten en badkarren.

Postkaart : Zeedijk

Nels Imprimeur-Papeterie A. Tempère, 26, rue de la Chapelle, Ostende. - Ostende - Vue générale de la Digue vers le Chalet Royal. Ostende - The Embankment. General view toward the Royal Cottage. - Zicht op het Groot Strand en de Zeedijk vanaf het Kursaal. We zien de hotels : "Hôtel Continental", "Hôtel de l'Océan", "Hôtel de la Plage", "Hôtel Beau Rivage", "Splendid Hôtel"... wat verder het Koninklijk Chalet en op het einde het "Royal Palace Hotel"