TWEEDE WERELDOORLOG IN FOTO'S

Foto : Tweede Wereldoorlog

Foto 9 x 6. Ruïnes hoek Kapelle- en Ooststraat met zicht op de Albertschool. De jongensschool opent haar deuren in 1910, maar ontsnapt ook niet aan het oorlogsgeweld. De stedelijke werkhuizen en de firma F. Fontaine herstellen de zwaar geteisterde school, die slecht in 1947 door de Engelse militaire overheid wordt vrijgegeven.

Foto : Tweede Wereldoorlog

Foto : 16.5 x 11.5 cm. - Bootsman Jonsen in duffelcoat op het achterdek van de korvet "Buttercup" ergens in de Noord-Atlantische oceaan. Het schip is juist een ijsberg gepasseerd. Charles Jonsen, geboren in Antwerpen op 15 mei 1902. Hij verbleef bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Engeland, waar hij onderofficier werd bij de Belgische sectie van de Royal Navy op 6 juni 1942. Hij werkte als ontmijner, waar hij tijdens een ontmijningsoperatie op de Schelde op 24 september 1944 stierf. In 1972 veranderde de "Kazerne Generaal Mahieu" van naam in "Kazerne Bootsman Jonsen". 

Foto : Tweede Wereldoorlog. Het Wapenplein (1940-1945)

Foto : J.W./BXL. - Het stadhuis werd verwoest tijdens de bombardementen van mei 1940. Alleen de gevel bleef overeind en moest gesloopt worden wegens instortingsgevaar. Rechts, de kiosk en op de achtergrond de Kapellestraat.