WESTSTAKETSEL

Advertentie : PVBA Vollemaere & Crabeels. Prins Albertlaan 85, Bredene

PVBA Vollemaere & Crabeels. Openbare en private waterwerken. Foto : Herbouwen van het Westerstaketsel te Oostende. 1948 - 1949. Bouwheer : Bruggen & Wegen, Oostende. Aannemer : pvba Vollemaere & Crabeels. Zicht op het hoofd in aanbouw zijnde staketsel vanaf het strand.

auteurs: 

Foto : Het Klein Strand (ca. 1875)

We zien het Klein Strand bij eb. De badkarren, het personeel van bad en strand en detail van een reddingssloep.  De badpakken drogen aan de trapleuning. Rechts, de voetgangersbrug, bijgenaamd de "Jeneverbrug", die de dijk verbond met het weststaketsel. Op de oosteroever, links het verdedigingswerk "De Halve Maan" en de tweede vuurtoren.

Foto : Het staketsel (ca. 1910)

Het einde van het Weststaketsel. Rechts, met een kruisnet en geduld kon je proberen een krab, wat garnalen of een kleine vis te vangen. Het café-paviljoen met reclamebord voor "Deware's Whisky". Een mevrouw met kinderwagen. Oostende in de Belle Epoque.

Foto : Prins Albert

Prins Albert op het westerstaketsel ter gelegenheid van de jaarlijkse vlootparade,naast hem P.W. SEGERS,minister van defensie,achter hem twee officieren  van de Zeemacht,  links Kapitein ter Zee Jules DELFORGE, rechts Commodore ROBYNS. Ook burgemeester Jan PIERS is er bij. De Zeemacht-officier achteraan is Fregatkapitein Jules Van Dyck, de latere Admiraal. 

Postkaart : Havengeul

Ostende - Barque de pêche. - We zien het Weststaketsel met het café-paviljoen. De  O.22 "De drie Kinderen" van schipper-reder Albert Janssens vaart de haven van Oostende binnen. Rapport sur l'administration et la situation des affaires de la ville d'Ostende. 1913, p.139

Postkaart : Havengeul

Ostende - Un Bateau de Pêche. - Gekleurde prentkaart. - We zien het Weststaketsel met het café-paviljoen. De O.22 "De drie Kinderen" van schipper-reder Albert Janssens vaart de haven van Oostende binnen. Rapport sur l'administration et la situation des affaires de la ville d'Ostende. 1913. p.139

Postkaart : Havengeul

Postkaart A.S. N°8. [Edit. A. Scheers, Forest-Bruxelles]. - Ostende - La promenade sur l'estacade. Veel wind op het Weststaketsel en tijd voor een tochtje op zee. De excursieboot "Reine des Plage" was één van de vele schepen die vanuit de haven uitvaarden voor korte zeetochten. Dit vaartuig was de vroegere Nederlandse mailboot "De Zuiderzee". In 1913 werd het vaartuig uit dienst genomen en te koop gesteld voor 800 engelse ponden.

Postkaart : Havengeul

Star. nr 2297. Héliotypie De Graeve, Gand. - Ostende - L'Estacade et la Rentrée au Port. We zien het Weststaketsel met op het einde de mistbel en het café-paviljoen. De O.34 "Frans-Julia" van schipper-reder François Pieters vaart de haven van Oostende binnen. Rapport sur l'administration et la situation des affaires de la ville d'Ostende. 1912, p. 139

Postkaart : Klein Strand

Nels. - Ostende - L'Estacade. The Pier. - Strandrecreatie op het Klein Strand. De badkarren aan de vloedlijn en pootjebaden in een "kelle". Op de achtergrond het Weststaketsel en zicht op de tijseinpost op het Ooststaketsel.

Kelle : Watertje of watergeultje op het strand bij ebbend tij (Roland Desnerck)

Postkaart : Pakketboot "Prince Baudouin" in de havengeul van Oostende

La malle Prince Baudouin Nels n°31. Veel volk op het weststaketsel. De "Prince Baudouin" werd gebouwd op de Cockerill scheepswerf. In dienst gesteld op 12 augustus 1934. Het schip vertegenwoordigde een ware revolutie voor het Zeewezen. Het was volledig uitgerust met dieselmotoren, zowel voor de voortstuwing als voor de electrogene groepen. Zelfs de verwarming was electrisch. Het schip was het eerste motorschip ingezet op de kanaaldiensten en bereikte een snelheid van  25,25 knopen (46,75 km).

Postkaart : Pakketboot "Prince Baudouin" verlaat de haven van Oostende

Nels. Série 13, N° 123. - Ostende -  Départ de la malle "Prince Baudouin". Oostende - Vertrek van den mailboot "Prince Baudouin". - Prachtige prentkaart. We zien rechts het Weststaketsel, met op het einde het café-paviljoen. Vooraan het Klein Strand met de badkarren die bestonden tot 1939. - Oostende in het interbellum

Postkaart : Pakketboot "Princesse Elisabeth" in de havengeul van Oostende

Nels. Série 13, N° 80. - Ostende - L'Estacade et le rentrée de la Malle. - De pakketboot "Princesse Elisabeth" verlaat de haven van Oostende. Links, het weststaketsel en rechts, het ooststaketsel met de tijseinpost

Postkaart : Pakketboot "Princesse Marie-José" in de havengeul van Oostende

Postkaart Nels. Ostende. L'Estacade et le départ de la Malle. Oostende. De Havendam en het vertrek van een Stoomboot. Veel volk op het weststaketsel. Liep op 19 oktober 1922 van stapel en kwam in dienst in 1923. Het schip kon 1200 passagiers inschepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip overgedragen aan de Royal Navy en deed eerst dienst als opleidingsschip voor de anti-duikbootoorlog en later als depotschip in Ijsland. Het droeg eerst de naam HMS "Nemesis" en later HMS "Baldur". In 1946 werd het schip terug overgedragen aan het Zeewezen.

Postkaart : Pakketboot "Roi Léopold III" verlaat de haven van Oostende

Postkaart J.V.D.B. 102/23. Met zicht vooraan het weststaketsel en de tijseinpost op het ooststaketsel. De "Roi Léopold III" gebouwd  bij Cockerill te Hoboken en te water gelaten op 9 november 1955 met als meter mevrouw Achille Van Acker. Het vaartuig was de 32ste pakketboot door de werf gebouwd ten behoeve van het Zeewezen. Als hoofdmotor werd de Sulzer SU 58/84 aangehouden uit standaardisatieoverwegingen en gebouwd onder licentie door Cockerill-Ougrée te Seraing. Het schip werd beveiligd door een Sprinkler brandblussysteem.

Postkaart : Weststaketsel

Sur l'Estacade. - Het Weststaketsel. Genieten op het terras van het café-paviljoen. Een zeilvisserssloep vaart de haven binnen. Links, het tijseinpost op het Ooststaketsel. Midden, op de achtergrond, de derde vuurtoren in aanbouw. Links ervoor, zien we de noodvuurtoren die dienst deed tot de derde vuurtoren in 1926 in gebruik werd genomen. De tweede vuurtoren, ook op de oosteroever werd door de Duitse bezetter vernield op 7 september 1915.  

Postkaart : Weststaketsel

Westerstaketsel T 239. Mooie prentkaart van de havengeul met het Weststaketsel. Op het einde de cafetaria en het wit ijzeren torentje met vast groen licht en mistbel. Rechts, het Klein Strand en het gebouw van de Royal North Sea Yacht Club gelegen aan de ingang van het Montgomerydok. Links, vissersvaartuigen aangemeerd in het Tijdok nabij de Vismijn

Postkaart : Weststaketsel

Postkaart. Ostende. - L'Estacade. Oostende. - Het Staketsel. Veel volk op "koptsje van 't hoofd". Links op het einde het wit ijzeren torentje met vast groen licht zichtbaar vanuit zee met mistbel (klok). Het café-paviljoen "Belveder". Rechts, richtingslicht bevestigd tegen de buitenleuning op galgpaal. Dient voor uitvarende schepen.