Fotoarchief De Plate

Foto : 50 jarig jubelfeest van den Pompon der huurhouders van Oostende 1863-1913

Ere-voorzitter van de Ware Volksvrienden den heer Louis Soreyn-Elise Dierendonck (café-uitbater) te Oostende op zijn paard. Foto genomen op 3 maart 1913 voor estaminet Louis Soreyn op de  Alfons Pieterslaan nr. 63 te Oostende
Rechts van de estaminet de zaak van Romain Vermander (fotograaf?)

Huurhouderij = bedrijf dat paarden en rijtuigen stalt-verhuurt.
Louis Soreyn – Huurhouderij (ceremonies) Alfons Pieterslaan nr. 63

AFMETINGEN INTERN : 29 x 23,5 cm
AFMETINGEN EXTERN : 33,5 x 28 cm

Foto : Ary Sleeks 1888-1966

Ary Sleeks (Karel Seys) was letterkundige en folklorist, stichter en archivaris van de Oostendse heemkundige kring “De Plate”. Hij was geboren op het Hazegras en studeerde aan de  Koninklijke Athenea van Oostende. Hij studeerde af aan de Rijksmiddelbarenormaalschool te Gent en verwierf het diploma van regent Germaanse talen. Hij woonde in de Parijsstraat
Hij publiceerde romans, novellen, dichtenbundels en schoolboeken
Toen hij stierf was hij bezig aan een beknopt Oostends dialektwoordenboekje.

AFMETINGEN INTERN : 38,5 x 28 cm
AFMETINGEN EXTERN : 55,5 x 45,5 cm

Foto : August Stracké

Op de passepartout: 
Linksonder: Monsieur et Madame Léon Vermeesch
Veuilllé accepté, je vous prie, comme expression de ma profonde reconnaissance pour votre témoignage. Destimé et d’amitié depuis de longues années ce portret en souvenir. Votre dévouéAugust Stracké (origineel ondertekend)

Rechtsonder : E. DE Soutere – Marché aux herbes Ostende

ingekaderd

AFMETINGEN INTERN : 22 x 16,5 cm
AFMETINGEN EXTERN : 41,5 x 33 cm

Foto : Auguste Verraert

Portretfoto van architect Auguste Verraert.

Zijn vader was veearts en zijn grootvader eerste directeur van de Zeevaartschool.
Hij was gehuwd met Laure De Fré.
Hij woonde respectievelijk in de Jozef II-straat en de Ijzerstraat 20 waar hij met enkele tekenaars samenwerkte.

AFMETINGEN INTERN : 17 x 10,5 cm
AFMETINGEN EXTERN : 25 x 19 cm

Literatuuropgave : archief Oostende

Foto : Auguste Verraert

Portretfoto van architect Auguste Verraert.

Zijn vader was veearts en zijn grootvader eerste directeur van de Zeevaartschool.
Hij was gehuwd met Laure De Fré.
Hij woonde respectievelijk in de Jozef II-straat en de Ijzerstraat 20 waar hij met enkele tekenaars samenwerkte.

AFMETINGEN INTERN : 17 x 10,5 cm
AFMETINGEN EXTERN : 25 x 19 cm

Literatuuropgave : archief Oostende

Foto : Carferry "Prince Laurent"

Fotomontage van Carferry" Prince Laurent", met foto’s van de 4 bemanningsleden van de machinekamer en de commandant

Hieronder de namen:
Jean Vandecasteele, 2e officier werktuigkundige
Robert Martinsen, 3e officier werktuigkundige
Maurice Vandenberghe, 1e officier werktuigkundige
Roland Pilaeys, elektricien
André Vandenberghe, commandant

Foto hing in café “Bij zwarte Maria” te Temse

AFMETINGEN INTERN : 31,5 x 39 cm
AFMETINGEN EXTERN : 39 x 47 cm

Foto : Ciné Capitole. Basreliëf. Langestraat 49

Formaat : 12,5 x 19 cm. - Opvallend is het 5,25 x 12 m grote basreliëf uit 1957 aan de gevel van een pand dat ooit Cinema Capitole was. Een spectaculaire ontvoeringscène bij de oude Romeinen ; een stoere kerel in een strijdwagen omklemt een vrouw, terwijl hij de paarden ment. Het is het werk van de Brugse beeldhouwer Michel Poppe naar een idee van Jef Hauteceur, de architect van de bioscoopzaal. Nogal kitscherig, maar wel typisch jaren 50, en wat Hollywoodachtig Ben-Huriaans.

Foto : Confrérie van de Rat Mort

Formaat : 18 x 14 cm. - De stichters van de "Confrérie du Rat Mort" :
(1) Deridder Fréderic - (2) Seeuwen Henri - (3) Ditte Albert - (4) Brouwet Léon - (5) Van Craeynest Daniel - (6) Pede August - (7) Bulcke Emile - (8) Daveluy Georges - (9) Bulcke Georges - (10) Mathieu Emile - (11) Mertian Victor - (12) Quinet Edgard - (13 Pleyn Firmin - (14) Cnudde Gustave - (15) Rinskopf Léon - (16) Cambier Arthur. De afwezige op de foto was James Ensor

Foto : De O.187 "Jules Denye" op de slipway te Oostende

Formaat : 18 x 13 cm. - Op alle houten vissersvaartuigen gebouwd op de scheepswerf van Jules Denye, was de boegbalk versierd met een zeemeermin met een korf zeevruchten en een schelp achter de staartvin

Foto : De Vismijnvrienden

Formaat : 18 x 13.Groepsfoto "De Vismijnvrienden", met hun vlag. " Gesticht op 4 april 1927. Het eerste bestuur bestond uit volgende stichters : Albert Lanoye (voorzitter), Jules Dennekijn (secretaris) en Frans Verbanck (schatbewaarder)." Het eenig doel der maatschappij is het inrichten van feesten en omhalingen ten voordeele der visschers, de huisgezinnen van de slachtoffers der zeerampen en hulp aan behoeftige visschersfamilies te Oostende in werkelijken nood verkeerend.

Foto : Ephrem Delmotte

Reproductie van een schilderij

Onder foto : Ephrem Delmotte werd op 13 maart 91 jaar.Te Ronse, waar hij eveneens veel vrienden en bewonderaars telt gaf hij voor de laatste maal een beiaardconcert. Nu reeds is het een levende legende in de wereld van de beiaardmuziek waarin hij een “grootmeester” is geworden.Dankzij de rijke traditie van Vlaamse beiaardiers zullen de beiaardtonen over het vlakke land blijven halmen!

AFMETINGEN INTERN : 36,5 x 29 cm
AFMETINGEN EXTERN : 50,5 x 40,5 cm

Foto : Grand Hotel De Vienne

Afdruk.- Formaat : 19 x 12.5 cm. Langestraat 54 : Grand Hôtel de Vienne werd uitgebaat door Hector Vindevogel. Hier werd de geschiedenis van de Oostendse cinema's geschreven. In 1907 werden in de feestzaal van het hotel de eerste filmvoorstellingen gegeven. De grote zaal werd omgevormd tot cinema en op 4 juni 1908 geopend met films van "Cinéma Pathé Frères". Zo is Cinema Pathé geboren. Het gebouw veranderde van eigenaar en het hotel heette toen Hôtel Concordia.

Foto : Grand Hotel Fontaine

Afdruk.- Formaat : 19 x 12,5 cm. - Het hotel was gelegen op de hoek van de Langestraat 55 en de Louisastraat. Het werd verbouwd tot meubel- en decoratiezaak van Ed. David. Nu Ostend Parking met beneden op de hoek het Grieks restaurant El Greco. Het linker deel in de Louisastraat werd verbouwd tot afzonderlijk hotel en later verbouwd tot appartementen. In de tuin van het hotel uitgevend in de Vlaanderenstraat werd door de toenmalige eigenaar Senave de cinéma Forum gebouwd.

Foto : Groepsfoto van het Loze Vissertje

In 1902 werd onder leiding van koning Leopold II in Oostende een koor opgezet. Het kreeg de Franse naam Chorale des Pêcheurs en in 1910 werd de naam veranderd in Het Loze Vissertje. Het koor trad herhaalde malen op in het Koninklijk Paleis in Oostende voor de gasten van de koning en in het Kursaal. In de Eerste Wereldoorlog werden alle activiteiten stopgezet, totdat in 1928 op initiatief van Emiel Vroome, schepen van de stad, het koor nieuw leven werd ingeblazen. In 1981 werd het koor stilgelegd.

Ingekaderd.

Bron : Wikipedia

Foto : Het zeil- en schoolschip "Mercator"

Formaat :  10 x 15 cm. - Het zeil- en schoolschip "Mercator" in het tweede handelsdok met op de achtergrond het "Panorama van den Ijzer" en rechts het "Hôtel des Thermes", in de volksmond het Kanonhotel gelegen aan de Vindictivelaan

Foto : Het zeil- en schoolschip "Mercator"

Formaat :  10 x 15 cm. - Terugkomst van de "Mercator" die deelnam aan Eurosail 1993 te Antwerpen.

Naar aanleiding van Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa 1993, werd Eurosail 1993 georganiseerd, in teken van internationale verbroedering tussen opvarenden.

Foto : Het zeil- en schoolschip "Mercator"

Zeilschip Mercator in zee met volle zeilen. Deze barkentijn werd ontworpen door Adrien de Gerlache als opleidingsschip voor de koopvaardijvloot en werd gebouwd op de scheepswerf Ramage and Ferguson Ltd te Leith in Schotland en te water gelaten in 1932. Het schip ligt sedert 1964 in de jachthaven van Oostende over het Stadhuis en werd in in 1996 als beschermd monument verklaard door het Vlaams Gewest.

AFMETINGEN INTERN : 60,5 x 65,5 cm
AFMETINGEN EXTERN : 64,5 x 70 cm
OPSCHRIFTEN : Middenonder : Mercator

Pagina's