HERMANT REDGY

Foto : Grand Hotel De Vienne

Afdruk.- Formaat : 19 x 12.5 cm. Langestraat 54 : Grand Hôtel de Vienne werd uitgebaat door Hector Vindevogel. Hier werd de geschiedenis van de Oostendse cinema's geschreven. In 1907 werden in de feestzaal van het hotel de eerste filmvoorstellingen gegeven. De grote zaal werd omgevormd tot cinema en op 4 juni 1908 geopend met films van "Cinéma Pathé Frères". Zo is Cinema Pathé geboren. Het gebouw veranderde van eigenaar en het hotel heette toen Hôtel Concordia.

Foto : Grand Hotel Fontaine

Afdruk.- Formaat : 19 x 12,5 cm. - Het hotel was gelegen op de hoek van de Langestraat 55 en de Louisastraat. Het werd verbouwd tot meubel- en decoratiezaak van Ed. David. Nu Ostend Parking met beneden op de hoek het Grieks restaurant El Greco. Het linker deel in de Louisastraat werd verbouwd tot afzonderlijk hotel en later verbouwd tot appartementen. In de tuin van het hotel uitgevend in de Vlaanderenstraat werd door de toenmalige eigenaar Senave de cinéma Forum gebouwd.

Foto : Hotel Bel-Air

Afdruk postkaart Albert nr.201. - Formaat : 12,5 x 19 cm. - Het hotel en restaurant waren gelegen op het kruispunt van de Langestraat (rechts) en Van Iseghemlaan (links).
Op het huidige Monacoplein was een standplaats voor taxi's met in het midden een reclamekolom  en uurwerk.
Er liggen nog tramsporen in de Van Iseghemlaan. Voor het Kursaal staan paardenkoetsen.
Het hotel werd in 1991 gesloopt en het toerismebureau kwam in de plaats. 

Foto : Hotel de l'Estacade. Zeedijk

Afdruk postkaart. - Formaat : 19 x 12,5 cm. Zeedijk nr. 1 - "Hotel de L'Estacade", hoek Langestraat en Zeedijk, thans Albert I-promenade. Op de foto de kant van de Zeedijk Later werd het "Hotel de Nord "en na de Eerste Wereldoorlog werd het "Hotel Vindictive". In 2005 werd het een appartementsgebouw, "Westhill", werd Langestraat 122. Rechts nr. 2 Villa "Léonie" van J. Vandewalle ; nr. 3 Regent Hotel uitgebaat door A. De Lauwer

Foto : Hotel Vienna

Afdruk postkaart. - Formaat : 12,5 x 19 cm. -  Langestraat nr. 2 : Hotel Vienna met café restaurant uitgebaat door O. Th. Schmitz op de hoek van de Langestraat en Leopoldlaan. Op het einde van de Leopoldlaan staat een wachtende paardenkoets.
Nu is daar Vastgoed Dewaele gevestigd op de hoek van de Leopold II-laan nr. 29.

In 1956 werd Leopoldlaan gewijzigd in Leopold II-laan en de naam van Monacoplein werd gegeven in de jaren 1960.

 

Foto : Langestraat

Afdruk. -  Rormaat : 12,5 x 19 cm. - Straatbeeld in de avond van de Langestraat richitng Wapenplein met links herkenbaar dancing "Number One", restaurant "La Pizza" en dancing "King 2" en meer in de achtergrond dancings "Elysee" en "Riff". Aan de rechterkant, restaurant "Pan", café "The Shakespeare", cinema "Rialto" en cinema "Corso"

Foto : Langestraat

Afdruk. - Formaat : 20,5 x 12,5 cm. - Straatbeeld van de Langestraat richting Marie-Joséplein.
Aan de rechterkant op de voorgrond de "Ensorclub" met discobar "The little Pitch", dancing "Riff", dancing "Elysee". Aan de linkerkant op de hoek met de Christinastraat juwelierszaak Aug. Hulpiau, cinema "Corso"

Foto : Langestraat

Afdruk postkaart.-  Formaat : 12;5 x 19 cm. Straatbeeld van de Langestraat met links de Antoon Belpairestraat, rechts de Madridstraat en een eindje verder de Hertstraat.

In de Langestraat links op nr. 10 een souvenirwinkel, daarnaast de restaurants op nr. 12 "Au Pere Pinard", op nr. 14 "Au Petit Vatel" en op nr. 18 "A la Vieille Auberge" uitgebaat door Canuto-Franscati.

Foto : Langestraat

Afdruk. -  Formaat : 12,5 x 19 cm. - Langestraat nrs. 16-24 tussen de Antoon Belpairestraat en de Hertstraat :

Links op de hoek met de Antoon Belpairestraat, nr. 16 hotel café restaurant "Au Petit Vatel" ; nr. 18  "Hotel de la Paix" ; nrs. 20-24 niet herkenbaar, maar waarschijnlijk en onder voorbehoud op nr. 20 modehuis "Au Nouvautés de Nice" ; op nr. 22 "Café des Sports" en nr. 24 op de hoek met de Hertstraat "Au Vieil Ostende".

Foto : Langestraat. Ons Achturenhuis

Afdruk postkaart. - Formaat : 19 x 12.5 cm. Helemaal links op de hoek met de Louisastraat "Hotel Birmingham" ;  
nr. 62 " Taverne Monte Carlo" ;  nr. 64 café "Ons Acht Urenhuis" ; nr 66-68 "Hotel Minerva?" ;  nr. 70 Pianowinkel van Tabary (hoek Sint-Niklaasstraat).

 

Foto : Modezaak Armand

Afdruk postkaart Nels. - Formaat : 112,5 x 9 cm. - Ná de Eerste Wereldoorlog was er op het kruispunt van de Van Iseghemlaan (links) en de Langestraat een mode-zaak gevestigd : HAUTE-COUTURE ARMAND. In grote letters kon men lezen : "COUTURE ARMAND FOURRURES". (ca. 1924 1927). Op het plein (nu Monacolein) voor de zaak was een standplaats voor taxi's. In de Van Iseghemlaan reden er trams.

Foto : Orkest I Marini

Afdruk. - Formaat : 12,5 x 19 cm. -  Orkest I Marini trad regelmatig op in het  kursaal, de foto werd foto genomen op 30-06-1965 bij de opening van dancing Elysee I met uitbater Watty Oscar. Vroeger was dit dancing Far West met als uitbater Flips , en nog vroeger (1938) was het Hotel Florin uitgebaat door J. Lesaffre. Deze zaken kan men nu situeren als het later bijgekomen deel van de Koekoek