STUBBE ROLAND (FAMILIE)

Foto : Afbraak schouwburg "Théâtre Royal" op het Komedieplein

Formaat : 13.5 x 9.5 cm. "De gemeenteraad van 4 december 1906 beslistte de afbraak van de schouwburg. Dit werk werd toegewezen aan de heer Lust voor de som van 860 fr. Enkele dagen nadien gestart, werd de afbraak in april 1907 beëindigd" Het Marie-Joséplein / Jean Marie Bekaert. In : de Plate 1993, p.212

Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).

Foto 15 x 10. Met zicht op het Ernest Feysplein gelegen op de Hazegraswijk. De toren valt... men had plannen om er een helihaven te bouwen ! ?... nu 2016 weten we beter wat er allemaal op die ruimte is gekomen, van circus tot jeugdclubs en nu de woontoren "De Mast", het flatgebouw "De Ra" en het grootwarenhuis "Delhaize".  (Georges Van Duyvenboden).

Inventaris 2020/1253 fotoarchief D2 album 3 herkomst Simoens (Kopie)

Foto : Afbraak tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).

Foto 15 x 10. Zicht vanaf de Vindictivelaan op de wijk Hazegras en de afbraak van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad). Het spoorwegstation was sedert 1946 niet meer in gebruik. Een nieuwe bestemming is er nooit gekomen, dan maar afbreken !

Foto : Alfons Pieterslaan

Foto : 10 x 14 cm. - De achterkant van "Auto-Garage du Littoral"  in de Alfons Pieterslaan. In de garage kon je ook je auto stationeren en langs die kant kon je ook buiten rijden. Het adres van de garage was Torhoutsesteenweg 66. We zien links de juwelierszaak van de familie Delanghe. De zaak werd in 1922 opgericht en bleef in familiebeheer tot 1972. Beide panden maakten plaats voor het "Permeke Shopping Center"

Foto : Bijouterie Maison Paul Meyer "Au Merveilleux". Kapellestraat 17

Foto : 14.5 x 10 cm. - Paul Meyer had twee handelszaken, in de Kapellestraat 17 en een bijhuis in de Adolf Buylstraat 53. Burgerhuis met art-nouveautegelparement sinds 26/05/2005 beschermd als monument. Beschermd als bouwkundig erfgoed neoclassicistisch burgerhuis sinds 14/09/2009.

Paul Meyer was ook voorzitter van de socio- culturele vereniging "Les Joyeux Pierrots". Hun lokaal was gevestigd in "Hôtel de la Marine", Kapellestraat 37. (L'Echo d'Ostende, 21/02/1931). Hij was ook ondervoorzitter van de socio- culturele vereniging "Cercle Coecilia" (Le Carillon, 11/12/1924) 

Foto : Boekhandel Devriendt, Adolf Buylstraat, voorheen Weststraat, hoek Hertstraat

4 Foto's 14.5 x 10. Foto (1) : Gestart in 1912 op de hoek van de West- en Hertstraat, de eerste ombouw in 1920 ; (2) de definitieve ombouw, hoek Adolf Buyl- en Hertstraat ; (3) interieur van de boekhandel met de heer en mevrouw Devriendt, hun dochter Gilberte en hun schoonzoon Charles Heilman (1948) en (4) de heer en mevrouw Devriendt en hun verkopers voor de boekhandel in de Adolf Buylstraat (1924) 

Foto : Dagen van de Marine 1997

Luxeblad + omslag "Dagen van de Marine 1997" , en 2 foto's, formaat : 15x 10.5 cm. -  Met afbeelding van de "Kamina" AP957. De "Kamina" gebouwd bij Cockerill Hoboken in 1939 als cargo-bananenvervoerder bestemd voor Polen. Door de Duitsers buit gemaakt in 1940 en afgewerkt in 1943 en de "HERMAN VON WISSEMAN" genoemd. In de Kriegsmarine te werk gesteld als begeleider-ravitailleur van snelboten en onderzeeërs. In 1945 door de Engelsen in beslag genomen en herdoopt tot "ROYAL HAROLD" (R.N.). Als transit-hotel omgebouwd te Kiel.

Foto : De Groentemarkt (1910). Het gedeelte tussen de Nieuw- en de Dwarsstraat.

Foto 18 x 13. Van links naar rechts, "AD Delhaize & Cie", "Valentino", "Boulangerie Mécanique" en restaurant, pension, café "Den Hollander". De zaak werd toen uitgebaat door het echtpaar Eugène Hermé en Marie Van Batten. Later zette hun dochter de zaak verder en dit tot in 1973. In 1989 werd het gebouw samen met een aanpalend pand in de Dwarsstraat gesloopt om plaats te maken voor een handels en appartementen gebouw. Het paviljoentje rechts, ontworpen door Alban Chambon, regelt het debiet van het rioolwater.

Foto : De Zeedijk en het Klein Strand

Foto 14.5 x 10. Het café-restaurant "Cercle du Phare", gebouwd in 1845 rond de eerste vuurtoren. Gesloopt in 1877-1878. Strandcabine van fotograaf Cesar Mitkiewicz op het Klein Strand. Hij was één van de eerste fotografen werkzaam te Oostende. Links, de zijgevel van het "Pavillon Royal". "Bij de vuurtoren wordt de "Cercle du Phare" opgetrokken die met een vierkant de vuurtoren omgeeft. Het gebouw ziet eruit als een grote en kleine kubus die op elkaar staan. Daardoor beschikt de "Cercle du Pahre" over twee brede terrassen, een op de begane grond en een op de eerste verdieping.

Foto : Derde Kursaal

Foto : 33 x 23 cm. - Ostende -  Le Kursaal. - We zien een deel van de zuid- en westgevel van het derde Kursaal. Links duwen mannen een vracht stoelen met een kar de Kursaal-Westhelling naar boven. Vooraan, de tramsporen in de Van Iseghemlaan. De grote lantaarnpaal is een van de eerste met elektrische verlichting.

Foto : Frans Musinstraat

3 Foto's 15 x10 en1foto 12.5 x9. Eerste drie foto's : "Villa Elise", Frans Musinstraat 27-29. Art-decogetint appartementsgebouw uit het interbellum. "In 1928 werd het pand omgebouwd van twee woningen tot pension "Villa Elise". Dit gebeurde door de aannemers "Gebroeders De Gryse" (Alfred, Maurits en Henri) naar ontwerp van architect Schaap. Zie twee inscripties op ooghoogte, onder de naam van de villa en rechts van de ingang" (Johan Geuvens) 

Foto : Gebouw van de Bestedinge Reddingsdienst

Foto 13.5 x 8.5. Voorgevel van de Bestendige Reddingsdienst, in de volksmond "De Permerensje". Redders poseren met hun reddingsboot en kar voor het gebouw, gelegen op het einde van de Visserskaai. Literatuuropgave : De zeereddingsdienst in vroegere tijden / A. Vandenbussche. Plate BIB B526

Foto : Handelsdokken

Foto : 15 x 10 cm. - Vrouwen wandelen met hun kinderen over de brug van de sluis van de handelsdokken op weg naar het Zeestation. Op de achtergrond, de Keizerskaai met zichtbaar de toren van het Zeevaartcommissariaat. Links, een gaslantaarn en een verkeersreglementpaal met richtlijnen voor het verkeer over de brug. (Een beeld uit de Belle Epoque ?) Georges Van Duyvenboden

Foto : Handelshuis Kaaistraat 31

Formaat : 15 x 10 cm. - Art nouveauwinkelpand uit 1903 naar ontwerp van de in Oostende wonende architect A. de Doncquers. Beschermd als monument bij M.B. van 05/03/2001. - Voormalige woning van de familie Baels.

Foto : Haven

Formaat : 21 x 30 cm. - Vissersvaartuigen op de kuisbank voor onderhoud. Op de voorgrond, een mooi voorbeeld van een dukdalf. Op de achtergrond, het militair bouwwerk "Halve Maan". Vanaf 1900 gebruikte men het munitiemagazijn ook om het poeder van het knalkanon van het Ooststaketsel te bewaren. In augustus 1914 verving de Burgerwacht de soldaten van het garnizoen. Ze bleven er tot de komst van de Duitse troepen, die op 15 oktober 1914 het bolwerk innamen. De oude kanonnen werden vervangen door het zwaardere geschut dat de naam kreeg van "Batterij Eylau".

Foto : Herenhuis "Greenpark", hoek Karel Janssenslaan en Ijzerstraat

4 foto's : 10 x 15 cm. Restauratie van het neoclassicistisch herenhuis, Ijzerstraat 1, bij de hoek van de Karel Jansenslaan met uitzicht op het Leopoldpark. Was de vergaderplaats van de "Société Litéraire". Beschermd als monument bij K.B. van 01/12/2000. Gebouwd in 1878 in opdracht van Désiré Serruys.

Foto : Herenhuis "Parkhouse". Chaletstraat 15

Foto 15 x 10. Gesigneerd André Daniels in de plint en verluidt van ca. 1924. Beschermd als monument bij MB van 05/03/2001. Links een conciërgerie. Centrale toegangspoort met gietijzeren hekken uitgevend op een binnenkoer en rechts de eigenlijke woning met ingang aan de koerzijde. 

Foto : Het Hazegras

Foto 15 x 12.5. Algemeen zich op het Hazegras. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De gebouwen gelegen aan de Keizerskaai ten zuiden van het eerste handelsdok zijn, van links naar rechts, de cafés "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" en het oud politiekantoortje.

Foto : Het Hazegras - Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein

Foto kopie van een postkaart 30 x 20. Ostende. Place Vanderzweep. Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. Het tramwachthuisje en een stoomtram. Rechts het politiekantoor, gebouwd in neo-Vlaamse renaissance stijl naar de plannen van de Oostendse architect Gustaaf Vandamme, in 1905. Het tweede torentje is van het Zeevaartcommissariaat. Op de achtergrond, het eerste handelsdok, de Keizerskaai, vanaf 1919 Vindictivelaan en de Sint Petrus en Pauluskerk

Foto : Het zeil- en schoolschip "Mercator"

Formaat :  10 x 15 cm. - Terugkomst van de "Mercator" die deelnam aan Eurosail 1993 te Antwerpen.

Naar aanleiding van Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa 1993, werd Eurosail 1993 georganiseerd, in teken van internationale verbroedering tussen opvarenden.

Foto : Het zeil- en schoolschip "Mercator"

Formaat :  10 x 15 cm. - Het zeil- en schoolschip "Mercator" in het tweede handelsdok met op de achtergrond het "Panorama van den Ijzer" en rechts het "Hôtel des Thermes", in de volksmond het Kanonhotel gelegen aan de Vindictivelaan

Foto : Hoek Leffingestraat - Edith Cavellstraat

5 foto's uit de periode 1952-1975 - Dienstgebouw gelegen op de hoek van de Leffingestraat (links) en de Edith Cavellstraat (rechts). In dit gebouw waren ondergebracht :  Het politiebureau "De Morre" van 1900 tot 1955, het dispensarium ter bestrijding van de tering en het mortuarium, in de volksmond "De Morre" genoemd. In 1968 werd het leegstaand gebouw ter beschikking gesteld van de "Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF)" die er haar lokaal had tot 1974. In 1976 werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor het "Rijksinstituut voor Para-Medische Beroepen".

Foto : Hotel "Albion Palace", hoek Groentemarkt en Kapucijnenstraat.

Foto 10 x 15. Op de Groentemarkt "In de Kat" (confectie). Voormalig "Hotel de Gand", "Hotel de la Ville de Gand".  Later "Hotel de Gand et d'Albion", ook "Albion Palace". Opschrift in gevelfront. Nu handels- en appartementsgebouw. "Op diezelfde plaats, Groentemarkt 3, stond er in 1770 het hotel "Le Lion d'Or". Tien jaar later werd het verbouwd tot een Engels hotel en koffiehuis. Onder de Franse bezetting kreeg het verschillende benamingen. Van 1794 tot 1806 heette het "Belle Vue", vanaf 1807 "Le Pélican", vanaf december 1807 "Roi d'Espagne" en in 1914 opnieuw "Belle Vue".

Foto : Ijskelder of Glacière van Auguste Hamman

Foto 12.5 x 8.5. Gelegen op de hoek van de Ijskelderstraat en de Slachthuiskaai. Het ijs werd aangebracht met Noorse zeilschepen. Na de Eerste Wereldoorlog werd er geen ijs meer bewaard, maar het gebouw werd betrokken door de smederij van Oscar Schockaert. Na de Tweede Wereldoorlog werd er daar nog vis ingezouten door de firma Vimix. Het gebouw werd afgebroken in 1987. 

Foto : Klasfoto : 5e Grieks-Latijnse Koninklijk Atheneum 1923-1924

Foto 15 x 10. Vijfde grieks-latijnse van het Koninklijk Atheneum schooljaar 1923-1924. Zittend v.l.n.r.Lambrechts Pieter (werd later rector van de rijksuniversiteit Gent) - Dumont Abel - Debacker Edgard - Debrock Walter - (administrateur-generaal bij het ministerie van nationale opvoeding en cultuur)- pottiez Fernand - Travers Roland. Op de 2de rij Stappers Antoine (studieprefect) - ? - Bottemane Ghislain(muzikant) - Delange Raymond - Maertens Jan (dokter in de geneeskunde)- Simon Marcel (dokter in de geneeskunde) - Deswaef André (zaakvoerder) - Everaerts Pierre - Dejonge - Billiet André.

Foto : Klasfoto : 6e Latijnse O.L.V. College 1929-1930

Foto 15 x 10. De zesde latijnse klas van het O.L.V.College 1929-1930. Zittend v.l.n.r. Van de Broecke - Montballieu Pierre - Vercarre Alfons - De Boodt Hubert - Mason Lucien - Ouwael Fernand - Olivier Albert. Op de 2de rij Everaert Roger - Maes Julien - Van Iseghem Albert - De Vlieghere Aimé - De Wulf - Van de Bussche - De Clerck Emile - Mancelle Armand - Ketels André. Op de 3de rij Opsomer Emile - Bultiaux Albert - Lefèvre Albert - Defevere Albert - Uytenhove - Dezutter - Proot André - Reynders Pierre .

Foto : Klasfoto : 6e leerjaar Maria-Hendrikaschool 1937-1938

Foto 15 x 10. Klasfoto van het zesde leerjaar van de Maria-Hendrikaschool schooljaar 1937-1938. Zittend v.l.n.r. Ost Leonie - Belpaeme Marceline - Vandewalle Angèle - Westerlinck Rachel - Asseloos Marie-Louise. Op de 2de rij Jouret Emilienne - ? - Fortuné Arielle - Deboyser Leanne - Zeebroek Angèle - Theux Fernanda - Ouvry Solange - Maene Georgette - Belpaeme Godelieve. Op de 3de rij Bousé Simonne - Eerebout Madeleine - Barremaecker Esther - Tiersoone Jenny - Decock Yvonne - Verbrugge Rosa - Borgoo Yvonne. Op de 4de rij - ?

Foto : Klasfoto : 6e Moderne B Koninklijk Atheneum 1926-1927

Foto 15 x 10. Klasfoto zesde klas B modern humaniora van ket Koninklijk Atheneum schooljaar 1926-1927. Zittend v.l.n.r. Dasseville Willy - Guisez Hubert - Van Hille Robert - Edebau Frank - Van Welsenaers Alfons - Maes Albert - Van Steenkiste Oscar - Bauwerlinck Roger - Sottiau Marcel - Bundervoet Kamiel. Op de 2de rij Bruynooghe Paul - Carna Roger - ? - Daems Robert - De Bruyne Victor - ? - ? -Ocket Armand - Andries Germain - Verhoest Egide.

Foto : Klasfoto : 7e leerjaar Albertschool 1937-1938

Foto 15 x 10. Zevende leerjaar van de Albertschool 1937. V.l.n.r. zittend Vandekieboom Theo - Masschalck Edgard - Bracks Gustaaf en Lingier Charles. Staand op de 2de rij Hans ?(Duitser) - Peene Fernand - Lingier - Laleman - ? - Maeckelberghe (een jongen uit De Haan) - Bonne Armand - en meester Corveleyn Emiel. Op de 3de rij Stoops Eddy - Bourgogne André - Deconinck André - Vantroostenberghe René - Panesi Albert - Arix Gilbert

Foto : Klasfoto : Kleuterafdeling Marie-Joséschool in de Schippersstraat

Formaat : 15 x 10 cm. - Schooljaar 1918-1919. Zittend v.l.n.r. Huyghe Florine - Elisabeth ? - Willarte Victoire en Maria - Monteny Nora. Op de 2de rij ? - Legge Frans - Sanders Nora - ? - Beernaert Louis - ? - Vergracht Maurice - de 3 zusjes Lemmens - ?. Op de 3de rij Demulder Robert - Desmidt Georgette - Decuyper René - Pauwels Lydie - ? - Van Roose Annette - Vansteenkiste - ? - Dasseville Germaine - ? - Hostun Georgette. Op de 4de rij ?- Bly Emilienne - Devaux Renilde - Roose Victoire - ? - Falise Fernande - Eerebout Laurence - Pieters.

Foto : Kustmijnenjager M.917 "Crocus".

Formaat :  22.5 x 16 cm. + pentekening en tekening logo van de M.917 "Crocus". - Gebouwd door de tijdelijke vereniging "Mercantile-Béliard" NV Oostende - Rupelmonde. Romp vervaardigd uit GRP (Glass Reinforced Plastic) te Plassendale en verdere afwerking in Rupelmonde, periode 1984 - 1987

Foto : Kustmijnenjager M.922 "Myosotis" in volle zee

Wenskaart, formaat : 21 x 11 cm. Gebouwd door de tijdelijke vereniging "Marcantile-Béliard" NV Oostende - Ruperlmonde in de periode 1987 - 1989. De romp vervaardigd uit GRP (Glass Reinforced Plastic) te Plassendale en verdere afwerking te Rupelmonde.

Foto : Liefkemoresstraat

2 foto's : 14.5 x 10 cm. -  De jeugdherberg "Liefkemores" werd uitgebaat door Frans Brysse en was genaamd naar de vroegere benaming van deze wijk. De jeugdherberg was gevestigd in oude gebouwen die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog had opgetrokken.

Inventaris 2020/1274 en 2020/1275 fotoarchief D2 album 3  herkomst Simoens

Foto : Louisa-Mariaschool, of Meisjesschool nr.1. Wittenonnenstraat

2 Foto's 10 x 15. Opgericht in 1877 als stadsmeisjesschool. Kent een rijke geschiedenis. Op de gevel leest men : "tot vorming van den geest" en "tot welvaart van het volk". Literatuur : 150 jaar stedelijk lager onderwijs Oostende / Huguette Vanden Weghe. p.33-35. Plate Bib : B553. Na jaren leegstand en verkrotting, eind 2015, begin 2016 afgebroken, maar de gevel blijft bestaan !. Nu, 2020, sociale appartementen van de sociale huisvestingsmaatchappij "Gelukkige Haard".

Pagina's