LUCHTVAART IN FOTO'S

Foto : Bristol Super Freighter

Een viermotorige Bristol Super Freighter van Channel Air Bridge geparkeerd op de Oostendse luchthaven. Dit toestel kon 22 personen en 5 auto's vervoeren of 7,5 ton vracht en 5 auto's. Het was een omgebouwde Douglas D.C.4. Rechts achteraan twee tweemotorige Bristol Freighters met open laadruimte. Links het "café" van de luchthaven. 

Foto : Eerste Wereldoorlog 1914 - 1918. (1914)

Het luchtschip "Astra Torres" van de Royal Navy vastgemaakt op de renbaan op de Oostervoever nabij de vuurtoren. Let op het Britse wimpel om te voorkomen dat eigen troepen op hen zouden schieten. Het moest troepentransportschepen begeleiden en langs de kust patrouilleren om de landingstroepen te beschermen. Het verbleef een korte periode in onze stad, van 29 tot 30 augustus 1914. Verdere literatuur zie : Vleugels boven Oostende / Walter Major, Norbert Vanthomme. p.127-131, foto's. Plate Bib A112

Foto : John Lauwereins

Waarnemend burgemeester John LAUWEREINS ontvangt op de luchthaven Raversijde een afvaardiging. "Channel Air Bridge, dochtermaatschappij van Air Charter Ltd. Opgericht te Londen in 1947 door F.A. Laker. Maakt sedert 1960 deel uit van de "British United Airways", gesteund door "Furnes Withy & Commonwealth Shipping". Channel Air Bridge werd opgericht in 1955 met als doel : luchtvervoer van passagiers, voertuigen en aanvullende vracht. Zij exploiteert de luchtlijnen naar Calais, Oostende en Rotterdam.

Foto : Vliegtuig Silver City Airways

Een "dikneus" van Silver City is juist geland (of start). "De luchtvaartmaatschappij werd opgericht in 1946 te Londen door luchtvaartcommandant Griffith Powell, met als doel het aanleggen van een luchtvaartlijn voor vervoer van personeel en materiaal van een Engelse zilvermijnexploitatie naar een stadje in Broken Hill, dat wegens de aanwezige rijke zilveraders "The Silver City" genoemd wordt. Hieraan is de naam van de luchtvaartmaatschappij afkomstig. Britavia ltd., belast met de uitbating van Silver City Airways kocht in 1948 de belangen van de oorspronkelijke stichtersmaatschappij af.

Foto : Vliegveld Stene - Oostende

Foto 12 x 9. Brokkenlanding van een Gloster Gladiator uit Schaffen. Het vliegtuig van de Belgische luchtmacht kwam terecht in het Provincie Geleed aan de zuidkant van het veld. Aan de horizon rechts van de boerderij, onderscheidt men de schoorsteen van de steenbakkerij "Briqueteries Nationales", in de Stationsstraat (Stene)

Postkaart : Eerste Wereldoorlog. Duits Luchtschip L.12. Diepwaterkaai (1915)

Met opdracht Londen te bombarderen werd de L.12 boven Dover getroffen door een granaat van de Britse luchtdoelartillerie in de nacht van 9 op 10 augustus 1915. Zwaar beschadigd werd de Zeppelin op sleeptouw genomen naar de haven van Oostende. Hier aan de Diepwaterkaai. Rechts de Graaf de Smet de Naeyerbruggen, nog met beelden. Verdere literatuur : Oostende 14-18 / Ferdinand Gevaert, Freddy Hubrechtsen. 1995. p.181-187. Plate bib B228. - Map 029A/55a