POSTKAARTEN TROPIC

Postkaart : Brandweerkazerne. Post Voorhaven

Tropic T 113. - Oud Brandweerkazerne (03/98). - Het gebouw wordt opgetrokken op de hoek van de Tweebruggenstraat en de Cockerillstraat, naar de plannen van stadsarchtirect Gustaaf Vandamme. Meer info : Geschiedenis Brandweer Oostende / Ronny Villeirs. 1988. p.98-101, tek.,foto's

 

Postkaart : Carferry "Eurovoyager" vaart de haven van Oostende uit

Tropic T 379. - Mooie prentkaart met de "Eurovoyager" die de havengeul verlaat. Met zicht, links op het Klein Strand en de appartementen langs de Albert I-promenade.  Achteraan, rechts, de Oude Watertoren, de toren van het Feest- en Kultuurpaleis (Wapenplein). In het midden, de nieuwe watertoren (Maria-Hendrikapark) en de woontoren "De Mast" (Ernest Feysplein)

Postkaart : Derde Kursaal en strandrecreatie

Tropic T 134. - Foto Antony 150836-9. -  Strandrecreatie op het Groot Strand nabij de badinstallaties onder de Albert I-promenade. Vooraan, de vlag van de kinderclub "Papa Ours". Op de achtergond, de westelijke gevel van het derde Kursaal gelegen langs de Albert I-promenade.

 

Postkaart : Derde Kursaal en strandrecreatie

Tropic T 134. - Foto Antony 150836-9. -  Strandrecreatie op het Groot Strand nabij de badinstallaties onder de Albert I-promenade. Vooraan, de vlag van de kinderclub "Papa Ours". Op de achtergond, de westelijke gevel van het derde Kursaal gelegen langs de Albert I-promenade.
 

Postkaart : Havengeul

Tropic T 280 - Panorama van de havengeul en een uitvarende catamaran "Rapide" . Op de achtergrond, de appartementen langs de Albert I-promenade. Vooraan, de tijseinpost op het Ooststaketsel en aan de overkant van de havengeul het café-paviljoen op het Weststaketsel.
 

Postkaart : Het Beleg van Oostende 1601-1604

Tropic T 437. - Oostende na de overgave aan de Aartshertogen Albertus en Isabella, in 't jaar 1604. Kopergravure (19.1 x 15.0 cm) uit J. Wagenaar, "Vaderlandse Historie", 1749.
Vooraan Albrecht en Isabelle te paard tussen de puinen van de verwoeste stad. Spaanse soldaten houden met geheven vaandel de wacht terwijl het puin wordt geruimd en verwoeste bouwvallen verder worden afgebroken. Oostende was totaal vernield en ontvolkt. Door belastingsvrijstellingen probeerden de aartshertogen Oostende nieuw leven in te blazen 

Postkaart : Het Beleg van Oostende 1601-1604

Tropic T 440. - Ostenden in Flandren. Kopergravure (14.4 x 7.0 cm.) anoniem uit een onbekend 17e eeuws Duits werk. Allegorische voorstelling over het beleg van Oostende. We zien de stad vanuit het noorden met rechts de oude haven en links de pas gevormde "Geule" . Op de voorgrond een gewapende krijgsheer die met een spies een klauwende ket (leeuw) onder bedwang houdt. ( Tekst Mahieu Erwin)

Postkaart : Het Beleg van Oostende 1601-1604

Tropic T 441. - Beleg van Oostende 1604. - Kopergravure (15,6 x 12,6 cm.), anoniem ,in Baudartius ,"Polemographia aurico-Belgica...",Amsterdam ,1622.

Een zicht op Oostende vanuit het zuiden tijdens een zoveelste aanvalsgolf. In de verte op zee oorlogsschepen. Op de voorgrond een Spaanse veldheer en enkele gehelmde soldaten. De zieltogende vrouw in de armen van een der soldaten symboliseert de verwoesting van de stad die door de belegerden tot de laatste kruimel grond verdedigd werd.
Inventaris 2020/1097 fotoarchief D2 album 1 herkomst Simoens Roland.

Postkaart : Koninklijke Villa

Tropic T 165. - Luchtfoto de Koninklijke Villa. - Panorama van het Groot Strand met de talrijke strandcabines. Rechts, de Nieuwe Gaanderijen en erachter de Koninklijke Villa. Ernaast de Venetiaanse Gaanderijen, nu gelegen langs de Koning Bouwewijnpromenade. Links, de Albert I-promenade tot aan de Parijsstraat.

Postkaart : Mercator jachthaven

Tropic T 129 - Panorama van de Mercator Jachthaven, of Het eerste handelsdok gelegen langs de Vindictivelaan (achteraan) en de Leopold III-laan (vooraan). Rechts, het Zeestation. Wat verder, het Montgomerydok en de havengeul. Links, de "Peperbusse" of, De toren van de afgebrande Sint-Pieterskerk en de Sint Petrus en Pauluskerk. 

 

Postkaart : Overstroming 1953

Tropic T 431. - Ostende oender woater 1953. -  Foto's : (1) De Langestraat, met links, de Anglicaanse kerk en rechts op de hoek met de Londenstraat, café "Old England" en (2) op de hoek met de Londenstraat, Irish bar "Flanagans"
Inventaris 2020/1295 fotoarchief D2 album 3. Herkomst : Simoens

Postkaart : Overstroming 1953

Tropic T 396. - Ostende oender woater 1953. - Koning Boudewijn bezocht onze stad in het gezelschap van het stadsbestuur op 03/02/1953. Koning Boudewijn in gesprek met burgemeester Adolf Van Glabbeke. Tweede van links, Oscar Behogne, minister van Openbare Werken, naast Jan Piers.

Postkaart : Overstroming 1953

Tropic T 403. - Ostende oender woater 1953. - Foto (1) Links, de Hendrik Serruyslaan en vooraan, het Canadaplein. Op de achtergrond, het oud spoorwegstation  en (2) auto's rijden op de Leopold II-laan, links de Hendrik Serruyslaan en op de achtergrond, de woontoren "De Mast".
 

Postkaart : Pakketboot "Koning Albert" in volle zee

Tropic T 31. - In december 1947 werd de pakketboot "Koning Albert" afgeleverd door de werf Cockerill te Hoboken en ingezet op de lijn Oostende - Dover. Ten overstaan van de vorige schepen betekende dit vaartuig, qua passagiersaccomodatie, een ernstige stap vooruit. Er was meer volledig afgeschermde passagiersruimte en het restaurant was niet meer in het voorschip, maar midscheeps naar achter toe. Tevens was de ruimte van 2e klasse in verhouding tot 1e klasse verhoogd. Verder was de bovenbouw gedeeltelijk in lichtmetaal  uitgevoerd.

Pagina's