POSTKAARTEN TROPIC

Postkaart : Carferry "Eurovoyager" vaart de haven van Oostende uit

Eurovoyager T 379. Mooie prentkaart met de "Eurovoyager" die de havengeul verlaat. Met zicht, links op het Klein Strand en de appartementen langs de Albert I-promenade.  Achteraan, rechts, de Oude Watertoren, de toren van het Feest- en Kultuurpaleis (Wapenplein). In het midden, de nieuwe watertoren (Maria-Hendrikapark) en de woontoren "De Mast" (Ernest Feysplein)

Postkaart : Derde Kursaal en strandrecreatie

Tropic T 134. - Strandrecreatie op het Groot Strand nabij de badinstallaties onder de Albert I-promenade. Vooraan, de vlag van de kinderclub "Papa Ours". Op de achtergond, de westelijke gevel van het derde Kursaal gelegen langs de Albert I-promenade.

Inventaris 2020/1026 fotoarchief D2 album 1 . Herkomst Simoens Roland
 

Postkaart : Het Beleg van Oostende 1601-1604

Postkaart Tropic T 437. Oostende na de overgave aan de Aartshertogen Albertus en Isabella in 't jaar 1604. Kopie kopergravure (19.1 x 15.0) uit J.Wagenaar "Vaderlandse Historie" 1749.
Vooraan Albrecht en Isabelle te paard tussen de puinen van de verwoeste stad. Spaanse soldaten houden met geheven vaandel de wacht terwijl het puin wordt geruimd en verwoeste bouwvallen verder worden afgebroken.Oostende was totaal vernield en ontvolkt. Door belastingsvrijstellingen probeerden de aartshertogen Oostende nieuw leven in te blazen (Tekst Erwin Mahieu).

Postkaart : Het Beleg van Oostende 1601-1604

Postkaart Tropic T 440. - Ostenden in Flandren Kopie kopergravure (14.4 x 7.0) anoniem uit een onbekend 17e eeuws Duits werk. Allegorische voorstelling over het beleg van Oostende. We zien de stad vanuit het noorden met rechts de oude haven en links de pas gevormde "Geule" . Op de voorgrond een gewapende krijgsheer die met een spies een klauwende ket (leeuw) onder bedwang houdt. ( Tekst Mahieu Erwin)

Postkaart : Het Beleg van Oostende 1601-1604

Postkaart Tropic T. 441.
Beleg Van Oostende 1604.
Kopergravure anoniem in Baudartius polemographia aurico-BelgicaAmsterdam 1622.

Een zicht op Oostende vanuit het zuiden tijdens een zoveelste aanvalsgolf.In de verte op zee oorlogsschepen.Op de voorgrond een Spaanse veldheer en enkele gehelmde soldaten.De zieltogende vrouw in de armen van een der soldaten symboliseert de verwoesting van de stad die door de belegerden tot de laatste ktuimel grond verdedigd werd.(Teks Erwin Mahieu)
Inventaris 2020/1097 fotoarchief D2 album 1 herkomst Simoens Roland.

Postkaart : Overstroming 1953

Tropic T 431. - Ostende oender woater 1953. -  Foto's : (1) De Langestraat, met links, de Anglicaanse kerk en rechts op de hoek met de Londenstraat, café "Old England" en (2) op de hoek met de Londenstraat, Irish bar "Flanagans"
Inventaris 2020/1295 fotoarchief D2 album 3. Herkomst : Simoens

Postkaart : Overstroming 1953

Tropic T 403. - Ostende oender woater 1953. - Foto (1) Links, de Hendrik Serruyslaan en vooraan, het Canadaplein. Op de achtergrond, het oud spoorwegstation  en (2) auto's rijden op de Leopold II-laan, links de Hendrik Serruyslaan en op de achtergrond, de woontoren "De Mast".
 

Postkaart : Stedelijk Zwembad

Zwembad T 245. Stedelijk Zwembad, Koningin Astridlaan 1. Zicht op het buitenbad van het Stedelijk Zwembad. Ontwerp van de Oostendse architecten Paul Felix en Jan Tanghe van 1969-1974, voltooid in 1978. Links het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen. Op de achtergrond de Koninklijke Villa en de woontoren "Europacentrum" in de Van Iseghemlaan. Links op de achtergrond het Casino-Kursaal.

Postkaart : Vierde Kursaal

Tropic Postcards Oostende, T 496. - Kursaal Oostende (collectie : Erwin Mahieu). - Luchtopname van de west- en noordgevel van het vierde Kursaal, gelegen langs de Albert I-promenade. Gebouwd naar de plannen van architect Leon Stynen. Foto, periode, 1953-1954, want we zien nog steeds de littekens van de Tweede Wereldoorlog. Links, de Kursaal-Oosthelling moet nog worden herbouwd. - Map 015 F-33d

Postkaart : Visserskwartier

Tropic T 301. - Luchtfoto van het Visserskwartier. Vooraan, vissersvaartuigen gemeerd in het Montgomerydok langs de Visserskaai. De Garnaalmijn, nadien het Noordzeeaquarium. Nu, 2020, gesloten. De Visserskaai, met in het midden, het Vissersplein. Links, de toren van het Feest- en Kultuurpaleis en op de achtergrond, de woontoren "Europacentrum" langs de Van Iseghemlaan.
 

Postkaart : Vissersvaartuig O.318 "Belgian Sailor"

De Oostendse visserijfeesten O.318 Belgian sailor T 335. Gebouwd in 1946 op de scheepswerf Béliard-Crighton. Geschrapt op 22/06/1992 en afgebroken. 

Inventaris 2020/1066 fotoarchief D2 album 1. Herhomst Simoens Roland

Postkaart : Vuurtoren

Tropic T 449. - De vierde vuurtoren "Lange Nelle" op de Oosteroever. Gemeerd in het Visserijdok het kustvissersvaartuig "Crangon". Het vissersvaartuig heeft nu een educatieve functie. Het is mogelijk om deel te nemen aan de garnaalvisserij en zo stap voor stap  de vangst en het verwerken bij te wonen.
 

Postkaart : Weststaketsel

Westerstaketsel T 239. Mooie prentkaart van de havengeul met het Weststaketsel. Op het einde de cafetaria en het wit ijzeren torentje met vast groen licht en mistbel. Rechts, het Klein Strand en het gebouw van de Royal North Sea Yacht Club gelegen aan de ingang van het Montgomerydok. Links, vissersvaartuigen aangemeerd in het Tijdok nabij de Vismijn.

Inventaris 2020/1042 fotoarchief D2 album 1. Herkomst Simoens Roland

Pagina's