SCHILDERIJEN

Schilderij : Bestendige reddingsdienst na 1912

Op de achtergrond de bestendige reddingsdienst of in de volksmond “Permerensje” op het einde van de Visserskaai na 1912. Links ervan de vuurtoren “ De vlaggestok” en enkele vissersschepen in het Schuildok.

ingekaderd

Schilderij : Embleem Concordia Maatschappij

Embleem van boogschuttersgilde Concordia. De maatschappij werd op 2 juni opgericht te Oostende door Jacques Selis.
Johannes de Doper, als asceet in de woestijn gehuld in een kemelgaren kleed. Links het lam en rechts de kruisstaf met wit rode wimpel. De heilige is gezeten op een rots.

Het schilderij is ruitvormig.

ingekaderd

Schilderij : Halfvastenstoet op het Wapenplein

Halfvastenstoet op het Wapenplein, centraal de kiosk op het Wapenplein met militaire muziekkapel. Op de voorgrond carnavalvierders.
In de achtergrond links hoek Louisastraat en Brabantstraat met Grand Hotel Central. Huizenrij tussen Brabantstraat en Breydelstraat.

ingekaderd

Schilderij : Loodsboot 1

Loodsboot 1 in volle zee
Artikel aan de achterkant: Herdenkingsplechtigheid, De vrienden van Jan De Clerck brachten te Oostende hulde aan de kunstschilder welke vijfentwintig jaar geleden overleed. Op het graf van de meester werden bloemen neergelegd door stadsbestuur en door Dreesen namens de vereniging. Er werd tevens een plaket onthuld in de Edith Cavellstraat 4.

Schilderij : Portret van commisaris Maurice Seys

Een portret van commissaris Maurice Seys in officiele tenue. Geboren te Oostende in 1898, overleden in het exterminatiekamp Ellerich in 1945.
Hij was commissaris van 1939 tot 1944. Hij moderniseerde het politiekorps met een vaste motorbrigade en dienstfietsen om de gebruikelijke patrouilles te vergemakkelen. In de volsmond de “Vliegen pliche” genoemd. 

ingekaderd

Schilderij : Portret van Pietje Flacon

Portret van Pietje Flacon

Pierre Faucon of in de volksmond Pietje Flacon werd geboren te Oostende op 22 januari 1781 in een gegoede familie.
Hij was een dwerg van 1,10 m.Hij is één van de oudste Oostendse volkstypes. Hij stierf op 13 juli 1854.
Hij werd 73 jaar.

Voor meer uitleg zie Oude Oostendse volkstypes van Ary Sleeks.

Oud inventarisnummer : 1990/0014

Schilderij : Raderstoomboot Chemin de Fer later Diamant

Het vaartuig werd gebouwd op de scheepswerf van Ditchbum and Mare in Blackwell. 
Begin 1846 werd de eerste Belgische pakketboot “Chemin de Fer” aan de staat afgeleverd. Het werd door de Belgische Koninklijke Marine door commandant Claeys naar Oostende gebracht.
Later in 1852 zou de naam veranderd worden in Diamant.

ingekaderd

Schilderij : Raderstoomboot uit de Prince-klasse

In 1866 besloot de Belgische regering dat het drijvend materieel aan vernieuwing toe was en bestelde zeven grotere en snellere boten ineens bij Cockerill. 
De Louise Marie, Leopold I, Marie Henriette, Comte de Flandre, Comtesse de Flandre, Prince Baudouin en Parlement Belge. Een van deze boten wordt hier afgebeeld.

Literatuuropgave : Het Gulden boek van de maildienst / Marcel Vanalderweireldt

ingekaderd

 

Schilderij : Schoolschip l’Avenir

De l'Avenire was een schip van de Belgische Zeevaartvereniging ASMAR (Association Maritime). Het werd te water gelaten op 2 mei 1908. In maart 1938 verging het viermaster-schoolschip onder Duitse vlag onder de naam Admiral Karpfanger in de buurt van Kaap Hoorn. Hoewel de exacte toedracht van het vergaan nooit is achterhaald, kan worden aangenomen dat het schip in zwaar weer nabij Vuurland door de wind snel slagzij is beginnen te maken en vervolgens gekapseisd.

Schilderij : Stoomtreiler O.177 COMMANDANT BULTINCK

De Stoomtreiler  O.177 Commandant Bultinck van Rederij Pêcheries à Vapeur op de kust van Fleetwood. Drie vissers verongelukten tijdens de zeeramp van 2 oktober 1929. 
Celestin Frans Tratsaert, Pierre Michel Luyens en Willy Walter Ernest Van Yper

Schilderij : Straat zonder Einde

Zicht op Straat zonder Einde en hoek Vissersplein. Rechts op de hoek zie je Estimanet by… Voor de deur van het café vrouw met kind. Op het einde van de straat gebouw met rode poort distillerie A. Pede.
Halverwege aan de rechterkant zit een een vrouw netten te breien of te herstellen. Verderop een vrouw in haar deurgat en aan de overkant een man op een stoel.

ingekaderd