WONINGEN

Foto : De Hendrik Serruyslaan (circa 1950)

Dit herenhuis behoorde vroeger toe aan de heer H. Baels en was gelegen in de Hendrik Serruyslaan nr. 64, in het gedeelte tusen de Jozef II-straat (links) en de Euphrosina Beernaertstraat (rechts). Na de Tweede Wereldoorlog was in dit gebouw de Wegendienst gevestigd.

Foto : Frans Musinstraat

3 Foto's 15 x10 en1foto 12.5 x9. Eerste drie foto's : "Villa Elise", Frans Musinstraat 27-29. Art-decogetint appartementsgebouw uit het interbellum. "In 1928 werd het pand omgebouwd van twee woningen tot pension "Villa Elise". Dit gebeurde door de aannemers "Gebroeders De Gryse" (Alfred, Maurits en Henri) naar ontwerp van architect Schaap. Zie twee inscripties op ooghoogte, onder de naam van de villa en rechts van de ingang" (Johan Geuvens) 

Foto : Herenhuis "Greenpark", hoek Karel Janssenslaan en Ijzerstraat

4 foto's : 10 x 15 cm. Restauratie van het neoclassicistisch herenhuis, Ijzerstraat 1, bij de hoek van de Karel Jansenslaan met uitzicht op het Leopoldpark. Was de vergaderplaats van de "Société Litéraire". Beschermd als monument bij K.B. van 01/12/2000. Gebouwd in 1878 in opdracht van Désiré Serruys.

Foto : Herenhuis "Parkhouse". Chaletstraat 15

Foto 15 x 10. Gesigneerd André Daniels in de plint en verluidt van ca. 1924. Beschermd als monument bij MB van 05/03/2001. Links een conciërgerie. Centrale toegangspoort met gietijzeren hekken uitgevend op een binnenkoer en rechts de eigenlijke woning met ingang aan de koerzijde. 

Foto : Het Brouwershuis, brouwerswoning van de voormalige brouwerij "Het Kruis". Christinastraat 86

Foto 10 x 15. Dubbelhuis in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect C. Pil uit Oostende. Tegeltableaus met florale motieven en opschriften "'T Brouwershuis", "Brouwerij" en "Het Kruis", afkomstig van de Hasseltse "Manufacture de Céramique Décoratives". Beschermd als monument bij MB van 05/03/2001.

Foto : Sloop van het gebouwencomplex "Sint-Sebastiaan"

De huizenrij in de Hendrik Serruyslaan, tussen de Sint-Sebastiaan- en de Wittenonnenstraat wordt gesloopt. Hier zou enkele jaren later de Residentie Le Neuilly gebouwd worden. De opening in de huizenrij was de toegang tot de binnenkoer van de oude afspanning Sint-Sebastiaan. Deze binnenkoer had een multi-functionele ruimte : stallingen, garageboxen, staanplaats voor circus... enz.

Foto : Vernielde woningen Zeedijk te Mariakerke

Ruines van tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielde gebouwen op de Zeedijk te Mariakerke. Deur- en vensteropeningen werden dichtgemetst.In het gebouw links een observatiepost tegen eventuele geallieerde landingspogingen. De twee affiches laten ons toe de foto te dateren in de periode 1957. Franz Althoff was in Oostende met zijn circus in juli 1957 en Johnnie Ray trad op in het Casino-Kursaal in augustus 1957.

Omer Vilain over de tijd van toen : Spaans huisje of niet ?

Illustraties : (1) Zo zag het pand in de Christinastraat 67 er uit voor het, 20 jaar geleden, werd afgebroken en (2) Als alles volgens plan verloopt, zal het bewuste huis dat in 1741 in de Christinastraat werd opgetrokken, er zoals hierboven worden herbouwd

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Theobald Kunstkamer

Illustraties : (1) Een oude prentkaart van de Vlaanderenstraat met tweede van rechts (excursions) het smalste huis van het stadscentrum en (2) Het gebouw stond maandelang te koop en kreeg uiteindelijk een nieuwe eigenaar in de persoon van Leo Kuipers uit Eindhoven

auteurs: