Wie naar de kust kwam moest toch eens een storm meegemaakt hebben. Dat het wonderbare schouwspel van opspringende golven op de zeedijk een énig zicht was, bewijzen de talrijke prentkaarten die men over de stormen aan de…
De eerste en de laatste zonnekloppers waren steeds te vinden op de dijkglooiing nabij Petit Nice aan het Kursaal. Beschut tegen de noorderwind genieten de zonnebaders van deze uitzonderlijke plaats. Om aan te duiden dat…
Een andere verdwenen figuur was de badcontroleur, aan wie iedere volwassene (tussen 1935 en 196?) moest betalen om in zee te baden !. Men kan zich best voorstellen hoe moeilijk die mensen het hadden om "zwartbaders",…
Aan de dijktrappen speelden de kinderen graag. De leuning bood kans om te klimmen, te buitelen en in het zand te duiken. Als kind speelde men afwisselend aan een trap, op het droog zand, op het nat zand ('t hard zand), in…
Voor de jeugd was tot voor enkele jaren de wedstrijd voor fortenbouw een drukgevolgd evenement. Groepjes van 6 maakten een fort in een gecontroleerde tijd. Een paal met een nummer stond midden het fort. Het was zo…
Bij het pootjesbaden langs de vloedlijn ontmoette men dikwijs eenzamen met hun schoenen met samengebonden veters over de schouder geworpen. Ze keken, slenterden en spraken bijna met niemand (Omer Vilain)
Het seizoen aan de kust heeft steeds kleine beroepen aangetrokken zoals dagbladventers, leurders met chocolade-ijs, gelegenheidsfotografen of zoals hier een straatzanger op het strand. De Italiaanse troubadour was vooral…
Bij de organisatie van de badendienst kwam er heel wat kijken. Er kwamen immers bijna 400 badkarren op het Oostends strand. Hierboven ziet men de redder, de voerman, een ontvanger en een inspecteur van de badendienst (…
Ezeltjes en pony's verhuren behoorde tot de kleine strandberoepen. Een ritje op de rug van een ezeltje was dan ook een hele gebeurtenis. Nu rijdt men met go-carts op de dijk zelf (Omer Vilain)
In het begin van de aanleg van de grote golfbrekers kwamen de eerste ééndagstoeristen zich aldaar gaarne verpozen om zee en baders te bekijken. Strandstoelen bestonden er nog niet. Rappe Oostendenaars verhuurden hun…
Een typisch strandspel uit Engeland overgewaaid was het croquetspel. Meestal gespeeld door kinderen van de begoede burgerij. Poortjes en paaltjes gaven de weg aan lagnswaar de houten bal met een houten klophamer moest…
Een van de grootste kindergenoegens was met een klein visnet garnaaltjes en andere kleine visjes te vangen in de grote killen (wij zeggen "kellen") die er toen nog waren. Met de aanleg van de grote golfbrekers zijn die…
Kalender geschonken aan de leden van de Oostendse Heemkundige Kring "De Plate", vzw door "Grafisch Bedrijf Lammaing" (Sneldruk-Center-Oostende). Samengesteld door Omer Vilain. - De illustraties bij de kalender worden…