Geporseleinde kaart : Vve De Clerck. Hôtel de Gand -
Omschrijving

Formaat : 4,1 x 6,1 cm. - Hôtel de Gand tenu par la Vve A. De Clerck. Marché-aux-Herbes, près de la digue de Mer, Ostende. Table d'Hôte à 1 heure. Dîners particuliers. Ecuries & Remises.
Table d'hôte : de gezamenlijke gastentafel toen fel in de mode. "Het is ook typisch dat de gebruiken in de hotelnijverheid vrijwel overal identiek waren. Mooi voorbeeld van zo'n internationaal gebruik was de "table d'hôte", het gezamenlijk gastenmaal. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werden de maaltijden in de meeste hotels gezamenlijk en op vaste tijdstippen genuttigd, dit onder het alziend oog van de hotelier of de "maître d'hôtel" die de tafel voorzat. Dat gebruik kaderde in het feit dat men toen gedurende een langere periode in hetzelfde toeristische oord verbleef en het daardoor wel aangenaam was de andere gasten beter te leren kennen. Het gebruik van de "table d'hôte" werd na 1900 als ouderwets afgedaan en stilaan vervangen door het systeem van de "petites tables". Die nieuwe gewoonte staat in verband met de opkomst van de auto als toeristisch vervoermiddel. Daardoor werden de toeristen mobieler en bleven ze niet zo lang meer op dezelfde plaats". In : Te kust en te kuur : badplaatsen en kuuroorden in België 16de-20ste eeuw.1987. p.114. Plate BIB, nr. B202. 

1840
1865