Een deel van Oostendse haven die het minst gekend is, namelijk het Oosterhoofd, waar aan het begin de signalisatiepost gelegen is. Sindsdien is dat staketsel vernieuwd en verbreed. Ook de signalisatiepost werd versterkt…
De vismijn die aan de overzijde van de haven geopend werd in 1934 en daardoor het grootste deel van de Oostendse vissersbevolking naar de Vuurtorenwijk (OPEX) deed verhuizen. In het dok ziet men maar enkele…
Een zicht op de Demeysluis met stapelhuizen en douanegebouw. Tevens ziet men ook het monument van de Vindictive, het Brits oorlogsschip dat in 1918 de haven van Oostende versperde. Het monument omvat de boeg en twee…
Een luchtfoto van een deel van de achterhaven. In het midden ziet men het Clubhuis van de RYCO. Links ziet men de grote Spuikom, die in deze functie nooit kon gebruikt worden. (Omer Vilain)
De drukte van de vele maalboten die de lijn verzekerden tussen Oostende en Dover. Soms lagen er 4 schepen van deze lijndienst langs de ontschepingskaai aan het station. (Omer Vilain)
Vooraan, de "Prinses Joséphine…
Een mooi zicht van oude stoomschepen in het Eerste Handelsdok langs de Keizerskaai (nu Vindictivelaan). Men ziet ook het prachtig gebouw van het Zeewezen, tevens visserijschool (dat onlangs afgebroken werd). (Omer Vilain…
Het Vissersdok (nu Montgomerydok) met in de verte de oude Vismijn en het Kaaistation. De Visserskaai wastoen nog een rustige straat. (Omer Vilain)
Een ander zicht op "de Smet de Naeyerbrug". De fotograaf laat tevens een deel van de Demeybrug en de colonnades met de leeuwen en de engelen zien. In de verte ziet men de oude watertoren van 1901. (Omer Vilain)
De "de Smet de Naeyerbrug" die pas gebouwd was (1905). Men ziet de bronzen beelden op de hoge zuilen. Deze beelden werden in 1914-18 door de Duitse bezetter weggenomen. (Omer Vilain)
De sluis aan de oude Vismijn (de cierk) en het oude Kaaistation die de verbinding tussen de haven en de handelsdokken modelijk maakte. (Omer Vilain)
Een zicht op de Eerste en Tweede Handelsdokken (thans Mercatorjachthaven) toen er nog druk handelsverkeer met zeilschepen was. Links ziet men een deel van de stapelhuizen op het Hazegras. In de verte de pas gebouwde Sint-…
Een luchtzicht op de havengeul en het Klein Strand met rechts, de Halve Maan en vooraan in het midden de Leopoldsluis van 1859. (Omer Vilain)
Kalender geschonken aan de leden van de Oostendse Heemkundige Kring "De Plate", vzw door "Grafisch Bedrijf Lammaing". Samengesteld door Omer Vilain. - De illustraties bij de kalender worden afzonderlijk beschreven. Klik…