De woonhuizen langs de Visserskaai werden, één voor één allemaal herbergen. Spoedig verschenen er ook terrasses voor de dagjestoeristen. Nu zijn het bijna allemaal restaurants geworden. Naar het schijnt vindt men nergens…
De laatste oude viskarretjes nabij "De Trap". Het waren met dezelfde karretjes dat de visvrouwen 's namiddags naar de verdere wijken van Oostende trokken om met hun vis en garnaal te leuren. (circa 1955) (Omer…
Toen men nog de vis langs de Visserskaai zag te drogen hangen. Droogvis is nog steeds een Oostendse lekkernij vooraal als men het met een goeie pint kan eten. (circa 1950). (Omer Vilain)
…
Een typisch zichtje van na 1955. Kustvissers hebben hun vangst verkocht in de toen nog nieuwe garnaalmijn. Sindsdien veranderd in een Noordzeeaquarium. (Omer Vilain)
Het Noordzeeaquarium is sedert 2019 gesloten en…
Op sommige periodes, vooral rond de feestdagen kon en kan het nu nog zeer druk zijn langs de Visserskaai. Hier een zicht waarop men trams tussen de drukte ziet rijden. Rechts ziet met het gebouw van de oude reddingsdienst…
Het herstellen van de netten, dat bijna na iedere zeereis moest gebeuren, werd door de vissers zelf gedaan. En waar kon het beter gebeuren dan langs de Visserskaai ? (circa 1925) (Omer Vilain)
Ook de…
De vistrein reed langs de Visserskaai. Hier ziet men enkele viswagens, soms berucht om de reuk die ze verspreidden wegens het smeltend ijs en het vrijgekomen visslijm (circa 1925). (Omer Vilain)
Vooraan,…
De getrieerde vis werd op platte wagens geladen om verder, soms met vistreinen, vervoerd te worden. (circa 1907) (Omer Vilain)
Als bijverdienste breiden de vissersvrouwen de korren voor de visvangst. (circa 1906) (Omer Vilain).
De jongen op de grond, moest de naalden vullen en in het bakje naast hem verzamelen. Hier langs de Visserskaai…
De vislossers aan het werk nabij de vismijn. De vismanden of "bennen" zijn ook al lang niet meer in gebruik (circa 1925). (Omer Vilain)
Links, het eerste handelsdok en op de achtergrond, de Vindictivelaan en rechts…
Vissersvrouwen met lange rokken en gebreide neusdoek wachtend op de terugkomst van de kustvissers (circa 1906). (Omer Vilain)
Op de achtergrond, de Visserskaai
Kalender geschonken aan de leden van de Oostendse Heemkundige Kring "De Plate", vzw door "Grafisch Bedrijf Lammaing". Samengesteld door Omer Vilain. - De illustraties bij de kalender worden afzonderlijk beschreven. Klik…