Penning : Katholieke Burgersgilde. Inhuldiging vaandel. 1889
Omschrijving

De gedenkpenning is rond met gladde geprofileerde rand, en is aan beide zijden als volgt ingegraveerd : 

Op de voorzijde : rondom onder  tussen twee ingeslagen rozen OOSTENDE, centraal in een parelcirkel het gekroonde wapen met keper en drie sleutels van de stad Oostende, geflankeerd door twee schildhouders, links meerman rechts meermin met handspiegel die de kroon vasthouden en naar elkaar kijkene, onder de meermin gesigneerd F. FISCH

Op de keerzijde : rondom een eikentak (links) samengestrikt met een lauriertak (rechts), centraal in een cirkel boven rondom boven KATHOLIEKE BURGERSGILDE, horizontaal INHULDING / VAN HET  / VAANDEL, rondom onder ✭/ 1889 / ✭,eronder gesigneerd (onleesbaar)

Op 26 februari 1879 werd in zaal De Keizer “de Burgersgilde” opgericht, toen “de Katholieke Burgersgilde” genaamd, onder het motto “Hoop in de toekomst”.

Aanleiding van deze oprichting moet gezocht worden in de politieke context van die periode, meer bepaald de verkiezingen van 1878, waarbij niettegenstaande de katholieke meerderheid onder de bevolking, toch een liberale burgemeester en schepen werd benoemd.
In die beginjaren putte de Burgersgilde zijn bestaansreden uit een ware ideologische strijd tussen katholieken en liberalen. Aan het hoofd van de Katholieke Burgersgilde stond de plaatselijke geestelijkheid. Van in den beginne had de vereniging aandacht voor cultuur onder de vorm van een kerkkoor, vrij snel omgevormd tot een fanfare, later een harmonie.

Deze penning werd waarschijnlijk geslagen bij het oprichten en de inhuldiging van het vaandel van de harmonie.
 

1889
Materiaal soort
Vervaardiger
Formaat extern
Ø 50 mm