Penning : Redders. Inhuldiging vaandel. 1898
Omschrijving

De gedenkpenning is rond met gladde geprofileerde rand, bol en ring, en is aan beide zijden als volgt ingegraveerd : 

Op de voorzijde : rondom boven OSTENDE, centraal het gekroonde wapenschild met keper en drie sleutels van de stad Oostende, geflankeerd door twee schildhouders, links meerman met zwaard, rechts meermin met handspiegealles geplaatst op palmbladeren samengebonden met lint, rondom onder gesigneerd A. DISPERSYN

Op de keerzijde : rondom twee lauriertakken onderaan samengestrikt, centraal in een cirkel, rondom INHULDING VAN T’ VAANDEL DER REDDERS ~, horizontaal HERINNERING (licht gebogen) / 1sten / MEI 1898 / OOSTENDE

Deze vereniging werd te Oostende gesticht in 1897 en was een afdeling van de “Société Royale Belge de sauveteurs de Belgique (Koninklijke Belgische reddersvereniging)

De vereniging groepeerde alle beroepsredders van Oostende die instonden voor de veiligheid van de duizenden baders in het zomerseizoen langs de Oostendse stranden.

Het vaandel werd ingehuldigd op 6 mei 1928 en plechtig overhandigd aan een delegatie van de redders op het stadhuis door burgemeester Alfons Pieters. De gedenkpenning kregen ze door het Schepencollege voor hun onbaatzuchtig werk op het gebied van de veiligheid van onze stranden.

Later werd de vereniging overgenomen door de stadsreddingsdiensten die nu nog altijd instaan voor de veiligheid

1898
Materiaal soort
Vervaardiger
Formaat extern
Ø 40 mm