Kalender geschonken aan de leden van de Oostendse Heemkundige Kring "De Plate", vzw door "Grafisch Bedrijf Lammaing" (Sneldruk-Center-Oostende). Samengesteld door Omer Vilain. - De illustraties bij de kalender worden…
Het bekende pleintje (eerder kruispunt) van Oostende, "Petit-Paris" genaamd naar een oude afspanning die er meer dan 150 jaar gelegen stond. Men ziet dat er nog ongebouwde grond langs de Torhoutsesteenweg was. Let ook op…
Een pleintje in aanleg met nog maar enkele villa's. Thans het "Bauwensplein" in de nieuwe Koerswijk (circa 1930). In de verte ziet men reeds het café "Longchamp" (Omer Vilain)
"De Platse" zoals men het nog steeds noemt, is het centrum van Zandvoorde. In de tijd dat Zandvoorde nog een rustige landelijke gemeente was. Men ziet hoe rustig alles er was, geen fabriek, geen autostrade, enkel maar "…
Het plein met tennisvelden aan de Distellaan te Mariakerke. De aanleg van Mariakerke-bad was nog maar goed begonnen (circa 1935) (Omer Vilain)
Het Prinses Clementinaplein voor de Eerste Wereldoorlog. Prachtige herenhuizen sierden de omgeving van dit plein. Men ziet langs de Koninginnelaan de tramsporen die een tijdje de verbinding deden naar het Bosje (circa…
Het Sint-Petrus en Paulusplein met het Station in de achtergrond. Men ziet ook nog het oorlogsmonument van de Oostendse gesneuvelden uit de oorlog 1914-1918 (1930) (Omer Vilain)
De Groentemarkt op een drukke marktdag. In de achtergrond ziet men nog juist de spits van de beiaardtoren van het Stadhuis (circa 1905) (Omer Vilain)
Het plein voor het Vredegerecht (gebouwd tussen 1938 en 1940). Na de oorlog kreeg het de naam van Canadaplein, ter ere van de Canadezen die op 8 september 1944 onze stad bevrijdden. Later werd een baan doorheen het…
De Vismarkt gelegen tussen de Bonenstraat en de Kadzandstraat. Vissersvrouwen en kinderen poseren nabij de vistafels. Eén enkele man daartussen : de orgeldraaier van danszaal 't Keuntje, gekend onder de naam van Sara van…
Het pleintje tussen de Van Iseghemlaan en de Langestraat (thans Monacoplein). Toen stationeerden er reeds enkele auto's, maar talrijker waren nog de koetsiers met hun prachtige wagens (circa 1910) (Omer Vilain)
…
Het Van der Sweepplein (thans Ernest Feysplein) met het station dat buiten gebruik in 1946, in 1956 afgebroken werd. Rechts ziet men de spoorverbinding van het station naar het Kaaistation. Links een zicht op de…
Het Wapenplein of de "Grote Markt" rijkelijk bevlagd en versierd. Waarschijnlijk ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van België in 1905 (Omer Vilain)