VAN ISEGHEMLAAN

Advertentie : Maison Marchal. Confiseur - Glacier. Rampe de Flandre (Théâtre Royal) Ostende

Succursalle de Bruxelles. Five O'Clock. Ouvert après les Théâtres. Après-midi et le soir, sélection musicale du réputé orchestre roumain Jean Jordachesco. - Gelegen op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Vlaanderenstraat. - Map 015 D-16

Advertentie : Maxim Restaurant

Silver Grill Room. American Bar. Etablissement de premier ordre avec Orchestre de Tziganes. Restaurant au premier. Salon de Société. Soupers après le Théâtre. Succursale de Nice : Ernest Restaurant. - Was gelegen op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Langestraat. Nu, 2020, het toerismebureau. - Map 015 D-16

Advertentie : Restaurant La Marée. 93A, Boulevard Van Iseghem, Ostende

Hôtel-Restaurant de premier ordre. Salons pour sociétés. Partie terrasse style Viel Ostende. Eclairage éléctrique. Huitrière du Kursaak. A deux pas du Kursaal. Grands Parcs à Huîtres et Homards. Nouveaux propriétaires. Le restaurant reste ouvert après la sortie du Kursaal. "De Oostendse dagbladen "L'Echo d'Ostende" en "Le Carillon" signaleerden eind october 1898 de vestiging van een nieuw oesterpark achter het "Etablissement Hydrothérapique" aan de Oosthelling Kursaal. Het oesterpark betrok trouwens zijn zeewater langs dezelfde leidingen als die kuurinstelling.

Auteurs: 

Foto : De brand van In 't Witte Paard (1974)

Op 1 april brandde het overbekende "In 't Witte Paard" bijna volledig uit. Het was gelegen in de Van Iseghemlaan op de hoek met de Hertstraat. Het gebouw werd naderhand gesloopt om plaats te maken voor een moderne building met op het gelijkvloers een taverne.

Foto : De Leopoldlaan (circa 1905)

Het majestueus "Hotel Imperial" gelegen op de hoek van de Leopoldlaan (links) en de Van Iseghemlaan (rechts), toen uitgebaat door de heer J. Friedrich. In de dertiger jaren had dit hotel zijn eigen roulettespeelzaal, de "Club l'Imperial" genaamd

Foto : De Van Iseghemlaan (1932)

De Van Iseghemlaan, gezien vanaf de Vlaanderenstraat richting Klein Strand. Vooraan rechts, op de hoek van de Vlaanderenstraat, het gekende "Hotel Providence Regina". Het hoge gebouw, rechts op het einde, is het opgetrokken "Nouvel Hotel" en heet "Boulevard & Nouvel Hotel"

Foto : De Van Iseghemlaan (1970)

Het hoekhuis aan de Van Iseghemlaan (links) en de Kursaal-Westhelling (rechts). De "Villa Albertine", zoals het gebouw oorspronkelijk werd genaamd, werd opgetrokken naar de plannen van architect Dujardin. Het pand werd in 1979 afgebroken om plaats te maken voor een modern complex

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1910)

Huizenrij gelegen tussen de Kursaal-Oosthelling (links) en de Hertstraat (rechts. In het gebouw van de vroegere fotografiezaak "F. Krameyer" was toen de "Auto-Garage du Kursaal" gevestigd. Later kwam daar de dancing-cabaret "Maxim's". Deze sloot haar deuren rond 1975. Het gebouw werd in 1985 gesloopt.

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1930)

De brasserie en music-hall "Scala, die gevestigd was op de hoek van de Hertstraat (links) en de Van Iseghemlaan (rechts) in het gebouw van het vroegere hotel-restaurant "Den Helder". Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar de Brasserie-Weinstübe "In 't Witte Paard - Au Cheval Blanc". Het gebouw werd door brand vernield op 1 april 1974

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1930)

Het "Etablissements du Grand Café Glacier", was gelegen op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Vlaanderenstraat. Het werd toen uitgebaat door de heer Paul Verhelst. Dit etablissement had verschillende zalen, met o.a. een grill room, een restaurant, een tearoom en de foyer van de Koninklijke Schouwburg. Op de eerste verdieping was er de Royal Select Dancing. Op foto een binnenzicht van de tearoom - patisserie - confisserie

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1935)

De Van Iseghemlaan gezien ter hoogte van het kruispunt met de Koningsstraat, richting Kursaal. Het wit huis op het kruispunt (rechts op de foto) is de Villa Rubens. Boven de gevel van het gebouw prijkt het borstbeeld van de grote Vlaamse Barokschilder P.P. Rubens. Op deze hoek staat thans een modern appartementsgebouw.

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1935)

Het Opera Hotal, gelegen in de Van Iseghemlaan, aan de overzijde van de Koninklijke Schouwburg. Het werd toen uitgebaat door de heer August Vanacker. Palend aan het hotel, de Garage de l'Opera, die na de Tweede Wereldoorlog werd omgebouwd tot de dancing La Douzaine.

"Rechts, was het reisbureau "Silver Queen Cars" en woonde ook geneesheer P. Verscheure, Van Iseghemlaan 49. We zien nog een gedeelte van een open autocar" 

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1960)

De Brasserie-Weinstübe "Au Cheval Blanc - In 't Witte Paard", gevestigd in het gebouw van het vroegere restaurant "Den Helder", op de hoek van de Hertstraat (links) met de Van Iseghemlaan (rechts). Na 1955 werd de gevel verbouwd in Tiroolse stijl. Het "In 't Witte Paard" werd op 1 april 1974 volledig door brand vernield. Thans (1989) staat daar een modern complex met op het gelijkvloers de "Taverne Posseidon"

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1960)

De inkom van de vroegere Koninklijke Schouwburg, die gelegen was op de hoek van de Vlaanderenstraat (links) en de Van Iseghemlaan (rechts). In 1954 werden de Stadsbibliotheek en het Stedelijk Museum in het gebouw ondergebracht. In 1965 werd de schouwburg gesloopt om plaats te maken voor het "Europacentrum"

Foto : De Van Iseghemlaan (circa 1960)

Het borstbeeld van de Vlaamse schilder Teniers kijkt neer op de Ijzerstraat (links) en de Van Iseghemlaan. Dit beeld prijkte bovenaan het huis op het kruispunt van de Konings- en de Ijzerstraat. Het verkrotte gebouw op de hoek van de Ijzerstraat met de Van Iseghemlaan werd in 1985 gesloopt.

Foto : De Vlaanderenstraat (circa 1905)

De oostelijke kant van de Vlaanderenstraat met op de hoek met de Van Iseghemlaan de schelpen- en souvenirwinkel van mevrouw Marie Haegheman, moeder van de kunstschilder James Ensor. Deze laatste woonde er van 1875 tot 1917 en had zijn atelier op de zolder. Later kwam daar het "Hotel Alberta"

Foto : De Wasserij D'Hulster (1912)

Jules D'Hulster, stichter van de Blanchisserie D'Hulster, poseert bij zijn bestelkar in de Van Iseghemlaan. In 1938 werd de zaak overgenomen door zijn dochter Madeleine en haar echtgenoot Louis Decorte. De wasserij was gelegen aan de Torhoutsesteenweg 432. Op de achtergrond de wijn- en likeurenhandel "Maison Maes", Van Iseghemlaan 85 en ernaast cabaret-dancing "Moulin Rouge".

Foto : De Zeedijk, thans Albert I-promenade

Gedeelte van de Zeedijk, met het Hotel du Casino, gelegen op de hoek van de Van Iseghemlaan. Het werd toen uitgebaat door de heer Albert Thomas. Het gebouw werd later met één verdieping opgetrokken en kreeg de naam Hotel Derby. Gesloopt voor het bouwen van een modern appartementgebouw.

Foto : Derde Kursaal

Foto : 33 x 23 cm. - Ostende -  Le Kursaal. - We zien een deel van de zuid- en westgevel van het derde Kursaal. Links duwen mannen een vracht stoelen met een kar de Kursaal-Westhelling naar boven. Vooraan, de tramsporen in de Van Iseghemlaan. De grote lantaarnpaal is een van de eerste met elektrische verlichting.

Foto : Hoek Vlaanderenstraat - Van Iseghemlaan (1903)

De bouw van de Koninklijke Schouwburg) (Théâtre Royal), op de hoek van de Vlaanderenstraat (links) en de Van Iseghemlaan (rechts). Aannemer Joseph Sanders uit Oostende voerde de werken uit naar de plannen van architect Alban Chambon. Aan deze foto is een kleine anekdote verbonden !. Enkele fotografen hadden een weddenschap aangegaan, wie na gelijktijdige opname, het eerst een foto zou ontwikkelen en afmaken. Fotograaf Lebon won met deze foto de weddenschap

Foto : Hoek Vlaanderenstraat - Van Iseghemlaan (circa 1920)

Het portaal van de danszaal Chez Pan, die gevestigd was in het gebouw van de Koninklijke Schouwburg (Théâtre Royal). Aan de ingang staan de portier en de chasseurs de klanten op te wachten. De schouwburg werd in 1965 gesloopt om plaats te maken voor het Europacentrum

Foto : Hotel Bel-Air

Afdruk postkaart Albert nr.201. - Formaat : 12,5 x 19 cm. - Het hotel en restaurant waren gelegen op het kruispunt van de Langestraat (rechts) en Van Iseghemlaan (links).
Op het huidige Monacoplein was een standplaats voor taxi's met in het midden een reclamekolom  en uurwerk.
Er liggen nog tramsporen in de Van Iseghemlaan. Voor het Kursaal staan paardenkoetsen.
Het hotel werd in 1991 gesloopt en het toerismebureau kwam in de plaats. 

Foto : Modezaak Armand

Afdruk postkaart Nels. - Formaat : 112,5 x 9 cm. - Ná de Eerste Wereldoorlog was er op het kruispunt van de Van Iseghemlaan (links) en de Langestraat een mode-zaak gevestigd : HAUTE-COUTURE ARMAND. In grote letters kon men lezen : "COUTURE ARMAND FOURRURES". (ca. 1924 1927). Op het plein (nu Monacolein) voor de zaak was een standplaats voor taxi's. In de Van Iseghemlaan reden er trams.

Foto : Residentie "Venuskam". Van Iseghemlaan 16

2 Foto's 15 x 10. Appartementsgebouw "Venuskam", hoek Van Iseghemlaan en Kapucijnenstraat. De gevelsculptuur "Venuskam" is van beeldhouwer Hubert Minnebo. Het is 11 meter hoog. Ze stelt, van boven naar onder, een vogel, een vrouw en een vis voor. De vis staat voor de zee, de vrouw voor de aarde en de vogel voor de lucht. Het vierde oerelement, het vuur, ontbreekt hier figuratief, maar is terug te vinden in het materiaal van het kunstwerk, het koper, dat uit het vuur geboren is en ook symbool staat voor de zon.

Foto : Ronde van België 1962. Kursaal Oostende. 25-26/04/1962

Formaat : 18 x 24 cm. - De Van Iseghemlaan en de hoofdingang van de Kursaal. Op 26/04/1962 was er een ploegentijdrit van 35 km. De tijdrit werd gewonnen door de ploeg van Rik Van Looy, "Flandria - Faema - Clément". We zien de renners van "Wiel's - Groene Leeuw" tijdens hun ploegentijdrit.

Foto Langestraat - Van Iseghemlaan

9  Fotos van huizen in de Van Iseghemlaan en Langestraat die werden gesloopt voor de bouw van Nieuw Helmond
Foto 1 - Geboortehuis James Ensor Langestraat 26.
Foto 2 en 3 - Te slopen huizen in de Van Iseghemlaan.(Restaurant Queen Mary).
Foto 4 - Kafee Pita Mama Langestraat 16.
Foto 5 - Peppermint.kafee
Foto 6 - Kafee Fiacre Langestraat 6 hoek Hertstraat.
Foto 7 en 8 - Mike's sandwich bar hoek Langestraat Christinastraat.
Foto 9 De sloop is begonnen.

 

Pagina's