Penning : Vereenigde Gaaibolders. Inhuldiging vaandel. 1889
Omschrijving

De gedenkpenning is rond plaatje met gladde geprofileerde rand, bol en ring, en is aan beide zijden als volgt ingegraveerd : 

Op de voorzijde : rondom boven OSTENDE, centraal het gekroonde wapen met keper en drie sleutels van de stad Oostende, geflankeerd door twee schildhouders, links meerman met zwaard, rechts meermin met handspiegel alles geplaatst op palmbladeren samengebonden met lint, rondom onder gesigneerd A. DISPERSYN

Op de keerzijde : rondom een lauwerkrans, rondom onder gesigneerd WURDEN, centraal in een cirkel boven rondom VEREENIGDE GAAIBOLDERS, horizontaal INHULDING / VAN HET / VAANDEL, rondom onder ✭/ 1889 / ✭

Deze sportvereniging werd gesticht op het einde van de 19e eeuw en haar lokaal “Het Bolderhof” was gelegen in de Goede Windstraat (thans Graaf de Smet de Naeyerlaan) recht tegenover de Hazegraskerk.

Het was een sport waar de deelnemers met een bolder (een soort bol) naar houten vogels mikten). Ieder jaar werden wedstrijden georganiseerd tussen de eigen leden en de bevriende verenigingen.

Jaarlijks werd er ook voor de titel van SIRE gebold. De vereniging werd in 1907 opgedoekt.

1889
Materiaal soort
Formaat extern
Ø 50 mm